Sağlık

Türk Bilim İnsanlarından Yenilebilir Bitki Çayı Poşeti

Akademisyenler, TÜBİTAK destekli proje çerçevesinde bitki çaylarının yanı sıra, yenilebilir poşetler geliştirdi.

Abone Ol
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri, TÜBİTAK destekli bir proje çerçevesinde meyve-sebze kabuklarından elde edilen bitki çaylarının yanı sıra, yenilebilir poşetler geliştirdi.

Bu yenilikçi proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'ne destek sağlıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Hastaoğlu liderliğindeki ekip, TÜBİTAK'tan aldıkları destekle "Meyve ve Sebze Kabuklarından İçecek Geliştirilmesi ve Moleküler Gastronomi Teknikleri ile Sunum Olanaklarının Belirlenmesi" başlıklı projeyi hayata geçirdi. Proje, "Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı" kapsamında yer alıyor.

Mikroplastiklerin Olumsuz Etkileri Azaltılıyor

Bu projede, meyve ve sebze kabuklarından elde edilen suda çözünebilen toz bitki çayları yenilebilir poşetlerle sunuluyor. Bu yenilik, atıkların tekrar kullanılmasını sağlarken, çevre kirliliğini azaltmayı ve bitki çaylarında kullanılan mikroplastiklerin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefliyor.

Proje kapsamında 4 farklı renkte ürün geliştirilmiş olup, bu renkler turuncu, sarı, kırmızı ve yeşili içermektedir. Portakal, limon ve pancar kabukları gibi yüksek fenolik içeriğe sahip meyve ve sebze kabukları kullanılarak bu çaylar hazırlanmıştır.

Sıfır Atık Projesinden Yola Çıkıldı

Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, projenin temel hedeflerini şu şekilde açıklıyor: "Sıfır Atık Projesi'ne katkı sağlamak amacıyla, meyve ve sebze kabuklarını atık olmaktan çıkararak tekrar kullanılabilir hale getirmeyi ve aynı zamanda bitki çaylarının poşetlerinde kullanılan mikroplastiği azaltmayı amaçladık."

Bu yenilikçi proje, sadece sıfır atık hedefine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne "sorumlu üretim ve tüketim" alt hedefine de uyum sağlıyor. Proje, gelecekte daha çevre dostu ve sağlıklı ürünlerin geliştirilmesine yönelik umut verici bir adım olarak öne çıkıyor.