Ekonomi

Temmuz ayında en fazla BIST 100 endeksi kazandırdı

Temmuz ayında en fazla BIST 100 endeksi kazandırdı. Temmuz ayında yatırımcısına en yüksek getiriyi sağlayan araç oldu.

Abone Ol
Temmuz ayında en fazla BIST 100 endeksi kazandırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Verilere göre, BIST 100 endeksi Temmuz ayında yatırımcısına en yüksek getiriyi sağlayan araç oldu.

Temmuz ayında en fazla BIST 100 endeksi kazandırdı

TÜFE ile indirgendiğinde, Temmuz ayında en yüksek reel getiri BIST 100 endeksi ile sağlandı. BIST 100 endeksi, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 0,91, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2,19 oranında reel getiri sağladı. Bu performansıyla BIST 100, yatırımcılarına diğer finansal araçlardan daha fazla kazandırdı.

Külçe Altın ve DİBS de Getiri Sağladı

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın yüzde 1,81, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 1,55 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 1,37 oranlarında reel getiri sağladı. Ancak euro ve dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 0,86 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

3 ve 6 Aylık Dönemde de BIST 100 Önde

BIST 100 endeksi, 3 aylık değerlendirmede de en yüksek reel getiriyi sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,7, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,64 oranlarında getiri elde eden BIST 100, bu dönemde yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Aynı dönemde külçe altın, yatırımcısına en çok kaybettiren araç olarak öne çıktı.

6 aylık değerlendirmede de benzer bir tablo gözlendi. BIST 100, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 16,49, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,92 oranlarında en yüksek reel getiriyi sağladı.

Yıllık Performansta da BIST 100 Lider

Yıllık bazda değerlendirildiğinde, BIST 100 endeksi yine yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan araç oldu. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,54, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,59 oranlarında getiri sağlayan BIST 100, bu uzun vadeli dönemde de yatırımcılarına kazanç getirdi.

Diğer Yatırım Araçları Zarar Ettirdi

Yıllık değerlendirmede, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,8 oranında getiri sağlarken, dolar, euro, mevduat faizi ve DİBS gibi diğer yatırım araçları yatırımcılarına kaybettirdi. Özellikle DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 32,02 oranında, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 40,59 oranında en fazla zarar ettiren yatırım aracı oldu.