Ekonomi

Tarım desteklerinde yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 Eylül itibarıyla hayata geçirilen bitkisel üretim planlaması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 Eylül itibarıyla hayata geçirilen bitkisel üretim planlaması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yumaklı, “Bütün odak noktamız, ürünlerin planlamaya dahil olduğu şekliyle planlanan havzalarda, belirlenen şartlarda üretilmesini sağlamak” dedi.

Tarımda Yeni Dönem ve Riskler

Yumaklı, "Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" konulu basın toplantısında, son yıllarda tarımsal üretimi etkileyen iklim değişikliği, nüfus artışları, doğal afetler ve diğer faktörlere dikkat çekti. Bu durumların tarımsal üretimi riskli hale getirdiğini belirten Yumaklı, Bakanlık olarak sürdürülebilir ve verimli bir tarım sektörü hedeflediklerini ifade etti.

Bakan Yumaklı, ülkenin su stresi altında olduğunu vurgulayarak, "Kişi başına düşen 1313 metreküplük su potansiyeliyle su stresi altındayız. 2030 yılına kadar su miktarının 1000 metreküpün altına düşme riski var," dedi. Su yönetiminin tarımsal üretim planlamasında önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Yumaklı, yeni destekleme modelinde önemli değişikliklere gidildiğini belirtti. "Destekleri sadeleştirdik ve tarımsal kredileri tamamen üretim planlamasına odakladık," diyen Yumaklı, hibe programları ve sözleşmeli üretim gibi konuların üretim planlamasının başlıca araçları olduğunu söyledi. Eski destekleme modelinde 165 kalemde destek verilirken, yeni dönemde bu destekler sadeleştirilmiş ve 2022 ile 2023 yıllarında tarımsal üretimde yönlendirici etkisi olduğu belirtilmiştir.

Yumaklı, Türkiye'nin yaklaşık 24 milyon hektar ekilebilir tarımsal araziye sahip olduğunu ve bunların 20,2 milyon hektarının üretime açık olduğunu belirtti. "Üretim planlamasına 13 stratejik ürünle başladık. Bu ürünler ülkemizin 20,2 milyon hektarının 15,6 milyon hektarında ekilmektedir," dedi. Hububat, baklagil ve yağlı tohumlarda planlanan artış oranlarını paylaştı.

Desteklerdeki İlkler ve Değişiklikler

Yeni destekleme modelinde, üretim desteklerinin ilk kez üretim döneminden önce açıklandığını belirten Yumaklı, "Destek tutarları girdi maliyetleri baz alınarak güncellenecek ve su kısıtı olan bölgelerde ilave destekler sağlanacak," dedi. Ayrıca, bitkisel üretim destekleme modelinin temel destek, planlama desteği ve üretim geliştirme desteği olarak üç ana başlığa indirildiğini açıkladı.

Yumaklı, planlamaya dahil olmayan ürünler için destek verilmeyeceğini ve bu konuda tarım kanununda değişiklikler yapıldığını belirtti. Ayrıca, "Bitkisel üretim planlamasında yer alan üreticilerimiz, hangi havzada, hangi ürünü ekerse nasıl bir destek alacağını önümüzdeki 3 yıl boyunca biliyor olacak," şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yumaklı, üretim planlamasının ürün fiyatlarına etkisinin Orta Vadeli Program’a destek olacağını belirtti. Çiftçi eylemleri konusunda ise, "Çözüm, insanları sokağa davet ederek olmaz; soruna karşı çözüm önerisi getirerek olur," dedi. Ayrıca, üretim noktasında yapılan fahiş fiyat uygulamalarına karşı yasal düzenlemeler üzerinde çalışıldığını açıkladı.