Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TAKIDA YENİ MODA ALTIN ÇATLATMA

Türkiye’de ilk kez hayata

Türkiye’de ilk kez hayata geçirdiği takı tasarımda altın çatlatma uygulamasıyla sanatından söz ettiren Çark ustası Karaca, “Mesleğimde hep farklılık peşindeydim. Zanaata farklılık getireyim diye altın çatlatma uygulamasına başladım” dedi.

“Sanatımda farklılığa imza atmalıyım” diye çıktığı yolda Türkiye’de bir ilke imza atmayı başardı. Çark ustası Mehmet Hüseyin Karaca geliştirdiği altın çatlatma metoduyla hem bir ilke imza attı hem de sanatıyla adından söz ettirdi. Kütahya Kültür ve Sanat Derneği’nde faaliyetlerini sürdüren Karaca, aynı zamanda UNESCO logosu kullanma yetki belgesine sahip. Altın çatlama uygulamasını şu anda takı tasarım ürünlerinde hayata geçiren Karaca, kendisini ve sanatını şu cümlelerle anlatıyor: Kültür Bakanlığı zanaatkârıyım, aynı zamanda Kütahya Belediyesi, UNESCO logosu kullanma yetki belgesini verdi. KÜSAD ‘da çalışmalarıma devam ediyorum. Çini sanatçılarının yapmadığı tarzda, zanaata farklılık getirelim diye altın çatlatma uygulamasına başladık. Sakarya Üniversitesinde 4 yıldır dersler veriyorum.

“FARKLI ARAYIŞ İÇİNDEYDİM, DENEMELER YAPIYORDUM”

Herkesin yaptığı tarzlarda ürünler yapmamak adına çalışmalar yaptığını söyleyen Karaca, bu anlamda böyle bir şey yapmaya karar verdiğini belirtti. “Yıllardır farklı arayış içerisindeyim, farklı formlar üzerinde denemeler yapıyordum” diyen Karaca, altın çatlama uygulamasını buluş sürecini de anlattı: Ürünleri fırına atarken farklı denemeler yapıyordum. En son fırın yaktığımda yine deneme gerçekleştirdim. Deneme yaparken yeni bir şeyler yapacağıma inanıyordum. Şu anda piyasada fazlasıyla rağbet gördü. Altın çatlamayı nasıl yaptığıma dair merak ve ilgi uyandı. Dernekteki arkadaşlarım ve gelen misafirlerimizde çok beğendi. Yeni denemeler yapacağız. Bunun için yeni formüller geliştirmeye çalışıyoruz. Farklı sistemler deneyerek sanatımızı ne kadar ileriye götürebiliriz diye çalışıyoruz.

“ŞEHİR DIŞINDAN GELEN MİSAFİRLERİMİZ ÇOK BEĞENİYOR”

Altın çatlatma uygulaması ilk kez görenlerin çok şaşırdığını ve beğendiğini söyleyen Karaca, “İlk kez gören vatandaşlar, sanatseverler çok beğeniyor. İstanbul, Antalya veya Avanos tarafından gelen ziyaretçiler altın çatlama uygulamasını daha önce hiç görmediklerini ve beğendiklerini söylüyorlar. Kütahya ve Türkiye’de takı alanında ilk kez uygulanıyor. Sanatın kökeninde sabır var. Bizlere bu işin soranlara her zaman sabır diyoruz. Çünkü her zaman işler istediğimiz gibi gitmiyor. Bizim en büyük sorunumuz pazar bulamayışımız. Üzerinde kullandığımız altınların küçüklüğü ve büyüklüğüne göre fiyatlar değişiyor. En küçüğü 150 liradan başlıyor 2 bin liraya kadar çıkabiliyor” dedi.

“DERNEĞİMİZE ZENGİNLİK KAZANDIRDI”

KÜSAD Başkanı Bayram Yıldız ise Karaca’yı tebrik ederek “Derneğimizin aktif sanatçılarından birisi. Son zamanlarda geliştirdiği altın çatlatma uygulaması ile derneğimize bir zenginlik kazandırmıştır. Bu uygulama ilerleyen günlerde daha büyük gelişmelerin habercisi olarak görüyorum. Kendisine sanat hayatında başarılar diliyorum” diye konuştu.