Sofralarda insanların severek tükettiği sucuk, saklama koşullarına dikkat edilmediği zaman ağız tadının kaçmasına neden olabiliyor. Damak Sucukları işletmecisi Serdar Er, sucuğun uygun saklama koşullarını anlattı.
Birçoğumuzun sofrasından eksik etmediği hatta vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan sucuk, doğru saklama koşullarında muhafaza edilmezse sağlığımızı da olumsuz etkileyebiliyor.
Her üründe olduğu gibi sucuktada ilk dikkat edilmesi gereken son kullanma tarihi.
Ancak derin dondurucuda saklanan sucuklarda bu tarih 6 aya kadar uzayabiliyor.
Damak Sucukları işletmecisi Serdar Er, sucuğun uygun saklama koşulları ile ilgili Ekspres Haber’e açıklamalarda bulundu.
Doğal kangal sucuğun dolapta artı 4 derece üç gün boyunca saklanabileceğini belirten Er, doğal bağırsağın yapısı gereği hava alacağı için 15 gün sonra sucuğun kurumaya başlayacağını söyledi.
Bu süre zarfında tüketilmeyecek sucuğun derin dondurucu da saklanması gerektiğini aktaran Er, öyle devam etti:
“Son kullanma tarihi gelmeden önce, dondurulan ürünü altı ay boyunca donuk bir şekilde muhafaza ederiz. Dondurucudan çıkardığımız zaman da ilk dondurduğumuz günkü tazeliğinde kullanabiliriz, tüketebiliriz. Yani bir kere dondurucudan çıkardıktan sonra yeniden dondurmamız uygun değil. Yani dondururken tek kullanımlık şekilde parçalayıp dondurursak sadece tüketeceğimiz kısmı çıkarırsak en sağlıklısı olur.”
“İKİ SAAT GÜNEŞTE KALAN SUCUK HEMEN BOZULMAZ”
Sucuğun et kadar çabuk bozulabilen bir ürün olmadığını vurgulayan Er, iki saat güneşin altında kalan bir sucuğun hemen bozulmayacağını dile getirdi.
Ancak sürenin uzaması halinde ekşime, şişme olabileceğini anlatan Er, “Sıcakta kaldığı zaman ekşime olur. Bu ekşimenin boyutu ise ne kadar sıcakta kaldığına göre değişir. Kaliteli bir et, kaliteli baharat kullanıldıysa gaz yapma, şişme kolay kolay olmaz.” diye konuştu.
SUCUKTAKİ KÜF NASIL ANLAŞILIR?
Sucukta oluşabilecek küflenmelerle ilgili de bilgi veren Er, bağırsağın geçirgen yapısından dolayı içindeki tuzu dışarıya attığını ifade ettii.
Bu durumun küf olmadığını bildiren Er, şunları kaydetti:
“Küf yeşil küf olduğu zaman bağırsağın artık içine işlemeye başlar. Bağırsağı soyduğumuz zaman sucuğun üstünde bir leke varsa o artık yenmeyecek seviyeye gelmiştir. Küflü ürünleri tüketmemiz lazım. Yani sucuk alırken mutlaka etiketli sucuk alınmalı. Kontrol edilen bir şirketten alınmalı. Müşterilerimiz sucuğunu güvendiği, bildiği yerlerden almalı.”
Haber: Bünyamin Doğan & Yaşar Sarı