Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Suçiçeği nedir, neden Olur, tanısı nasıl koyulur?

Suçiçeği Nedir? Suçiçeği, genellikle

Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği, genellikle çocukluk döneminde karşılaşılan, varisella-zoster virüsü (VZV) nedeniyle ortaya çıkan içi sıvı dolu ve cildin yaygın döküntü ile belirginleşen bir virüs enfeksiyonudur.

Suçiçeği, virüsün neden olduğu döküntülerdeki sıvılara doğrudan temas etmenin yanı sıra, kişinin tükürük salgısı, hapşırma ve soluma yoluyla havada asılı kalan damlacıklar aracılığıyla ve öksürük yoluyla da bulaşabilen bir hastalıktır.

Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Suçiçeği Neden Olur?

Suçiçeği, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır ve genellikle döküntüler ortaya çıkmadan 1-2 gün önce bulaşıcılık başlar; bu bulaşıcılık, döküntülerin tamamen iyileşmesine kadar devam edebilir. Bu hastalığı daha önce geçiren veya aşılanan bireyler, genellikle hastalığın tekrarlamasından endişe etmezler. Ancak, suçiçeği geçirmemiş veya aşılanmamış kişiler hastalık açısından risk altında olabilir. Suçiçeği, özellikle şu kişi gruplarında ortaya çıkabilir:

  1. Hasta Olan Kişi ile Yakın Temas İçinde Bulunanlar: Suçiçeği olan bir kişiyle yakın temas içinde bulunanlar, hastalığı kapma riski altındadır.
  2. 12 Yaş ve Altındaki Çocuklar: Suçiçeği genellikle çocuklarda daha sık görülür ve 12 yaşın altındaki çocuklar bu hastalığa daha duyarlıdır.
  3. Çocuklu Aileler: Suçiçeği, aynı evde yaşayan çocukları olan ailelerde daha kolay yayılabilir.
  4. Gündüz Bakım Evlerinde Zaman Geçiren Çocuklar ve Yetişkinler: Toplu yaşam alanlarında, özellikle gündüz bakım evlerinde bulunan kişilerde suçiçeği salgınları daha yaygın olabilir.
  5. Bağışıklığı Baskılanmış Kişiler: Çeşitli hastalıklar veya durumlar nedeniyle bağışıklığı baskılanmış kişiler, suçiçeği açısından daha savunmasızdır.

Bu nedenle, suçiçeği geçirmiş veya aşılanmış olanlar genellikle hastalığın tekrarlamasından endişe etmezken, bu risk altındaki gruplardaki kişilerin dikkatli olmaları, hijyen kurallarına uymaları ve koruyucu önlemleri almaları önemlidir. Suçiçeği vakalarının yayılmasını önlemek için hastalığın belirtileri ortaya çıktığında, bireylerin toplu yaşam alanlarından uzak durmaları ve sağlık uzmanlarına başvurmaları önemlidir.

Su çiçeği olmamak için ne yapılmalı?

Bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeği, okula giden çocukların korunması için bir dizi önlem alınabilir. Çocuklar, bu hastalığı kapmamak için arkadaşlarının kişisel eşyalarını kullanmamalı ve yakın temastan kaçınmalıdır. Suçiçeği önleme konusunda en etkili yöntemlerden biri suçiçeği aşısıdır. Bu aşı, genellikle bebek bir yaşını doldurduktan sonra yapılmalıdır.

Aşı, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir ve suçiçeği enfeksiyonu riskini azaltır. Ayrıca, okullar ve topluluklar, suçiçeği salgınlarını önlemek için bilinçlendirme kampanyaları düzenleyebilir ve aşılamaya teşvik edebilir. Bu sayede, suçiçeği bulaşma riski azalır ve toplumda daha güvenli bir ortam sağlanır.

Suçiçeği nedir, neden Olur, tanısı nasıl koyulur?

Suçiçeği tanısı nasıl konur?

Suçiçeği hastalığı, genellikle klinik belirtilerle tanı konulan bir enfeksiyon hastalığıdır. Çocukluk döneminde kızamık, kızamıkçık, altıncı hastalık gibi döküntülü hastalıklar ortaya çıkabilir, bu nedenle hastalıkların ayrımının yapılabilmesi ve erken tedavinin başlatılabilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

Fizik muayene, hastalığın tanısını koymak için kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca, hastalardan alınan kan örneklerinde varicella-zoster virüsüne karşı gelişen antikor düzeyleri de incelenerek aktif veya geçirilmiş hastalık ile bağışıklık düzeyi tespit edilebilir. Ayırıcı tanı için yapılan testlerle birlikte, hastalığın kesin teşhisi konabilir.

Döküntülü hastalıkların neden olduğu virüsler genellikle çok bulaşıcı olabilir ve anne karnındaki bebeklerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, aile bireylerinden birinde döküntülü bir hastalık geliştiğinde, hemen bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir.

Su çiçeği için hangi doktora gidilir?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları, su çiçeği gibi nadir durumlarda veya enfeksiyonun şiddetli olduğu durumlarda başvurulabilecek uzmanlardır.

Bu uzmanlar, virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış tıp profesyonelleridir. Hastaların enfeksiyonlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak, tedavi planlarını oluşturmak ve gerekirse ilaç tedavisi reçete etmek gibi konularda uzmanlık sağlarlar.

Su çiçeği hangi krem iyi gelir?

Fito krem, su çiçeği rahatsızlığı sonrası oluşan kızarıklıkları hafifletmede etkili bir çözümdür.

Ayrıca düzenli kullanımıyla cildin renk tonunu dengeleyerek eşitsizlikleri azaltabilir. Derin kesikler, ameliyat yaraları, deri hasarları veya kaza sonucu oluşan cilt problemleri için önerilen bu krem, cildin hızla kendini yenilemesine yardımcı olur.