Sağlık

Sigara içenlerde akciğer kanseri riski 30 kat artıyor

Akciğer kanseri, Türkiye'de en sık görülen kanser türlerinden biri olup, sigara içenlerde görülme riski 30 kat artmaktadır.

Abone Ol

İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Demirci, akciğer kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Kanserle Dans Derneği'nin düzenlediği basın toplantısında, bu yılki Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle kanserin risk faktörleri, korunma yöntemleri ve beslenmenin önemi üzerine bilgiler verildi.

KETEM TARAMALARI ÇOK ÖNEMLİ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Şirin, KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezleri) taramalarının önemine vurgu yaparak, bu testlerin ücretsiz yapıldığını ifade etti. Şirin, düzenli taramaların, belirli yaş gruplundaki bireyler için kritik olduğunu belirtti.

SİGARANIN ROLÜ BÜYÜK

Prof. Dr. Umut Demirci, sigaranın akciğer kanseri üzerindeki etkisini vurgulayarak, "Sigara içenlerde akciğer kanseri görülme riski, diğer bireylere göre 30 kata kadar fazla. Her dört akciğer kanserinden üçü sigara ile ilişkilidir" dedi. Erken tanı ve düşük doz tomografi taramalarının yüksek risk grubundaki bireyler için önemli olduğunu söyledi.

Onkoloji Diyetisyeni Doç. Dr. Dilşat Baş, beslenme alışkanlıklarının kanser gelişiminde %35 oranında etkili olduğunu belirtti. İşlenmiş et ürünlerinin ve şekerli içeceklerin kullanımının sınırlandırılması, sebze ve meyve tüketiminin artırılması gerektiğini vurguladı.

PSİKOLOJİK DESTEK OLDUKÇA ÖNEMLİ

Uzman Psikolog ve Psikoonkolog Sibel Cesur Akyunak, kanser hastaları için psikolojik desteğin önemini dile getirerek, grup terapilerinin faydalarına dikkat çekti.

Doç. Dr. Dilşat Baş, gıda takviyelerinin bilinçsiz kullanımının riskli olduğunu belirtti. Özellikle sigara içen bireylerde A vitamini ve beta karoten takviyelerinin akciğer kanseri riskini artırabileceğini kaydetti.