Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şekerin Hikâyesi Projesinde İlk Hasat

“ASIL HEDEFİMİZ DOĞRU ANALİZ”

“ASIL HEDEFİMİZ DOĞRU ANALİZ”

İGSAŞ olarak uzun yıllardır sürdürdükleri sosyal sorumluluk projesinde ilk hasadın gerçekleştiğini söyleyen Genel Müdür Ünal, “Projemizin adı şekerin hikayesi. Aslında ana fikir doğru toprağın analizi. Yaklaşık 20 dekarlık arazinin 10 dekarına çiftçimiz 10 dekarına da aynı koşullarda İGSAŞ olarak biz ekim yaptık” dedi.

İstanbul Gübre Sanayi A.Ş ve Kütahya Şeker Fabrikası işbirliği ile hayata geçirilen Toprağın İzinde Şekerin Hikayesi’nde ilk hasat gerçekleştirildi. Altıntaş ilçesine bağlı Yapınca köyünde gerçekleştirilen hasat törenine Altıntaş Kaymakamı Hüseyin Bozoğlan, İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, Kütahya Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Hakan Demirkan, Altıntaş Belediye Başkanı Arif Teke çiftçiler ve köylüler katıldı. Hasat öncesi Kaymakam Bozoğlan, yetkililerden bilgi aldı.

“ÜLKEMİZ İÇİN KAZANÇ SAĞLAYABİLİYORSAK NE MUTLU”

İGSAŞ olarak uzun yıllardır sürdürdükleri sosyal sorumluluk projelerinden birisini hayata geçirdiklerini söyleyen İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, “Projemizin adı şekerin hikayesi. Aslında ana fikir doğru toprağın analizi. Yapılmış toprak analizine göre doğru gübreleme, doğru ekim teknikleri, o toprağın istediği ürün tipleriyle toprağın beslenmesi ve hasat gerçekleştiğinde hasat verim analizinin yapılması” dedi. Toprağın ihtiyacı neyse ekilecek olan ürün desenine göre gübre türevlerinin belirlenmesinin önemine dikkat çeken Ünal, “Bu manada gerekli ve yeteri kadar ürünün beslenmesi hedefleniyor. Bugün burada şeker pancarına tanıklık ediyoruz. Yaklaşık 20 dekarlık arazinin 10 dekarına çiftçimiz 10 dekarına da aynı koşullarda İGSAŞ olarak biz ekim yaptık. Burada asıl vurgu toprağın analiz edilmesi. Gerçekten topraktan, ekilen üründen gerektiği kadar, layıkıyla verim elde edilmesi. Burada en ufak kazanç sağlayabiliyorsak ülkemiz için bir kazançtır, ne mutlu bizlere. Burada bir ironi söz konusu; çünkü biz gerektiği kadar gübre tüketilsin diye uğraşıyoruz, İGSAŞ aleyhine ama çiftçimizin, toprağın, üretimin lehine ne ise onu ortaya koymaya çalışıyoruz. Bunun içerisinde kendi satışlarımızdan taviz vermemiz gerekiyorsa daha az satmalıyız. Ama doğru bir iş modeli üzerinden gidilsin istiyoruz” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARINI BAŞLATTIK”

Çiftçi Bilgilendirme toplantılarını hayata geçirdiklerini belirten Ünal, şunları kaydetti: Buradan hareketle geçtiğimiz hafta başlattığımız çiftçi bilgilendirme toplantılarında Trakya’dan başladığımız Türkiye’nin her noktasını karış karış dolanıyoruz. Bizzat ben Adana ve Hatay’daki toplantılara katılıyor olacağım. Projede çözüm ortağımız ve akıl hocalığı yapan Kütahya Şeker Fabrikası’nın değerli yönetimi de bizlerle burada. Demek ki KütahyBir sohbetle başladı bu konu. Hatta ticari bir alışverişle ilk adım atıldı, oradan buraya geldi. Sohbetle başladığımız projenin bugün fotoğrafını çektirdiğimiz ürüne dönüşmesi gerçekten gurur verici.

“ALTINTAŞ, KÜTAHYA TARIMINDA ÖNEMLİ İLÇE”

Altıntaş ilçesinin Kütahya’nın tarım alanında en öndeki ilçesinden birisi olduğunu söyleyen Altıntaş Kaymakam Hüseyin Bozoğlan, tarım arazilerinin yaklaşık yüzde ellisinin ekildiğini belirtti. “Tahıl alanında yine Kütahya’da birinci sıradadır” diyen Kaymakam Bozoğlan, “Şeker pancarında olduğu gibi yine birinci sıradadır. Bugün burada çiftçilerimizle. Beraber hasadımızı yaptık. Ben çiftçilerimize hayırlı, bereketli kazançlar diliyorum. Inşallah eee ilerleyen vakitlerde bir çalışma yapmak bu ekilen araziyi arttırmayı planlıyoruz.. Ben tekrardan çiftçilerimizin hepsine bereketli, hayırlı kazançlar diliyorum. Teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ALTINTAŞ, KÜTAHYA’NIN TAHIL AMBARI”

Altıntaş ilçesinin Kütahya’nın tahıl ambarı olduğunu belirten Belediye Başkanı Arif Teke, “Aynı zamanda Altuntaş Kütahya Şeker Fabrikası’nın da yüzde altmış kapasitesini temin eden bir ilçemiz. Yani baş. Eee tarımın, pancarın başkenti diyebiliriz. Dolayısıyla ilçemizde bulunan beş karış barajı birinci etabı tamamen bitti. Ikinci etap eee bitti. Şu anda eee çalışmaya başladık. Şu. Şu anda Altıntaş’ta ııı altmış bin dekar sulanabilir araziyi suluyoruz. Bunu da ııı belediyemiz vasıtasıyla yapıyoruz. Beş karış barajı üçüncü etabı da ııı devam ediyor. Inşallah bu senenin sonunda ııı. Üçüncü etapta hizmete girecek ve dolayısıyla Altıntaş’ta yüz bin dekar sulanır hale gelmiş olacak. Işte ııı suyun ve Beşkarış Barajı’nın dolayısıyla nimetlerini bugün görüyoruz. Iıı ben bu has. Mevsiminin çiftçimize hayırlı, bereketli olmasını temenni ediyorum. Tabii çiftçilerimiz için elimizden ne geliyorsa ııı onların emrindeyiz diyor. Iıı dediğim gibi bu hasat mevsiminin ııı hayırlı olmasını. Tekrardan temenni ediyorum. Sizlere de katılımınızdan dolayı, desteklerinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“BU YIL 320 BİN TON REKOLTE BEKLİYORUZ”

Kütahya Şeker Fabrikası özelleştikten sonra çok hızlı bir değişim sürecine girdiğini kaydeden Kütahya Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Hakan Demirkan, yeni teknolojiler, yeni gübreleme metotları, yeni alım metotlarının projede uygulandığını belirtti. Demirkan, “Bunların hepsi şu anda dünya üzerinde en son teknoloji neyse biz yöremizde üreticimize bunu kazandırmaya çalışıyoruz. Gübreleme partnerimiz bu konuda biz sözleşmeli üretim yapıyoruz. Bu yıl üç yüz yirmi bin ton rekolte bekliyoruz. Gübre tedarikçimizi 2022 üretim sezonunda İGSAŞ olarak seçtik. Şeker pancarında kalite bizim için çok önemli. Kalite demek şeker demek. Zararlı azotun hiç olmadığı bir yapı demek. Bunu hayatiyete geçirebilmek için bir deneme kuruldu. Sağ olsun yapıcan muhtarımız da tarlasını tahsis etti bize. Burada bir deneme yaptık. Çeşit faktörü, toprak faktörü, çiftçi faktörü, iklim faktörü ve en sonunda da bunlardan bağımsız olarak gübrenin ne anlam ifade ettiğini, fabrikaya buradan yüklenen araçlar bazında kalitelerini tek tek laboratuvarda test ederek. Bu çalışma nihai sonucuna erdireceğiz” dedi.

“600 MİLYONLUK GİRDİ DİREKT TABANA GİDİYOR”

Bölgede 320 bin ton üretimin, Kütahya için çok büyük bir rakam olduğunu aktaran Demirkan, bu üretimin rakamsal karşılığının yaklaşık 600 milyon lira olduğunu söyledi. Bu girdinin direkt tabana giden bir rakam olduğunu anlatan Demirkan, “Girdilerin çok arttığı yıllarda bu gübreleme maliyetleri aşağı çekmek bence çok anlamlı. Üretimin sürdürülebilir ve istikrarlı olması için de bu elzem. Biz artık granül gübreler, uzun salınımlı gübreler, toprakta devamlı bitkin ihtiyaç duyduğu besin maddesine ulaşabildiği gübreler ve yarayışlı, alabildiği besin maddelerinin hep maksimum olduğu gübrelere geçmek istiyoruz. İGSAŞ’ın da portföyünde bu gübreler var. Bu gübreleri bir modellemeyle üreticimizin de alabileceği maddi imkanlara indirgeyerek alınmasını sağlayacağız. Bu bir çalışmaydı. Bu çalışmanın sonucu teknik olarak değerlendirilecek. Ondan sonra yavaş yavaş sahamıza yayacağız. Projeyi biraz daha büyütüp pilot bölgeden yaymaya çalışacağız. 2022 üretim yılında Türkiye’deki tüm fabrikalardan yaklaşık iki puan üste şeker oranıyla girerek pancarımızın da üretimimizin de kalitesini bir nebze olsun göstermiş olduk” diye konuştu.