Gündem

Seçimler reklamcılık sektörüne hareketlilik getirdi

31 Mart yerel seçimleri, adayların dijital platformları da kullanmasıyla reklam sektörünü daha da canlandırdı.

Abone Ol

Yaklaşan yerel seçimler, adayların geleneksel reklamcılık yöntemlerinin yanı sıra dijital platformları da tercih etmesiyle, dijital tanıtım ve reklamcılık sektörünü canlandırdı.

ADAYLAR SOSYAL MEDYAYI ETKİN ŞEKİLDE KULLANIYOR

Yerel seçimlere yönelik adaylar, sosyal medya platformlarını yoğun bir şekilde kullanarak hedef kitlelere ulaşmaya çalışıyor. Bu platformlar, adayların kampanyalarını daha geniş kitlelere ulaştırma potansiyeli sunuyor.

Enderun Digital Kurucusu Yusuf Çağlayan, AA muhabirine, seçim sürecinde adayların sosyal ağları yoğun biçimde kullanmayı tercih ettiğini belirterek, "Yeni jenerasyonun haber, içerik ve gelişmeleri sosyal ağlar üzerinden takip etmesi, sosyal ağların adaylar tarafından tercih edilmesine neden oluyor." dedi.

Çağlayan, adayların büyük bölümünün, içerik üretimi, hedef kitlelere ulaşılması için doğru dilin kullanılabilmesi ve sosyal ağlarda reklam, tanıtım kampanyalarının doğru şekilde yürütülmesi için profesyonel ekiplerden destek aldığını aktardı.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ UYGULAMALARI YAYGINLAŞTIRIYOR

Önceki seçimlerde olduğu gibi bu dönemde de adaylar, yapay zeka destekli programları kullanarak içerik oluşturma süreçlerini optimize ediyorlar. Seslendirme ve görüntü işleme gibi konularda yapay zeka uygulamaları, adayların organik olmayan içerik üretimine yönelmelerini sağlıyor.

VR GÖZLÜKLÜ MİTİNGLER GÖREBİLİRİZ

Sosyalans Medya Kurucusu Emir Çağdaş Pekçetin de siyasi arenada sosyal medyanın ilk defa 2008'de ABD başkanlık seçimleri sırasında Barack Obama tarafından kullanıldığını belirterek, "O günden bugüne kadar dijital mecralar üzerinden yapılan seçim kampanyaları gittikçe güç kazanmaya başladı." diye konuştu. Türkiye'de dijital medya kullanımının en yüksek olduğu seçim döneminin yaşandığına dikkati çeken Pekçetin, "Önceki seçimlerde adayları sosyal medyada kampanya yapmaları gerektiğine ikna etmeye çalışıyorduk, artık adaylar 'ilk önce sosyal medyada kampanya yapmalıyım' diye bize geliyor." dedi.

Pekçetin, son dönemde adayların özellikle Instagram ve TikTok üzerinden kısa video paylaşmaya ağırlık verdiğine işaret ederek, söz konusu iki mecraya ayrılan reklam bütçeleri, stratejiler ve kampanyaların ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Yeni dönemde miting alanlarına ilginin gittikçe azaldığını savunan Pekçetin, şunları kaydetti.

"Bu, bana göre seçmenin sosyolojisinin de değiştiğini gösteriyor. Yani seçmen şunu diyor: 'Ben zaten sosyal medyada takip ediyorum, beğeniyorum, yorum yapıyorum, çevreme gösteriyorum ve adayı seviyorum. O yüzden neden mitinge gideyim.' Bu da sosyal medyanın seçim sosyolojisini nasıl değiştirdiğini gösteren etkenlerden biri. Büyük ihtimalle önümüzdeki seçim dönemlerinde VR gözlüklü mitingler göreceğiz. Adayların yapay zekanın da yardımıyla her eve özel kampanyalar yapması da muhtemel."

SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ ARTIYOR

Adaylar, özellikle Instagram ve TikTok gibi platformlarda kısa video içerikler paylaşarak kampanyalarını şekillendiriyorlar. Bu dönemde miting alanlarına olan ilginin azalmasıyla birlikte, adaylar seçmenlere sosyal medya üzerinden daha fazla ulaşmayı hedefliyorlar.