Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sanatını yapay zeka ile buluşturdu

İzmir Fen Lisesi 12. sınıf öğrencisi Burak Sina Akbudak, klasik gitar için eser üretebilen bir yapay zeka modeli geliştirerek dikkatleri üzerine çekti.

İzmir Fen Lisesi 12.

İzmir Fen Lisesi 12. sınıf öğrencisi Burak Sina Akbudak, klasik gitar için eser üretebilen bir yapay zeka modeli geliştirerek dikkatleri üzerine çekti. ABD’deki prestijli bir bilim ve mühendislik yarışmasından ödülle dönen Akbudak, çocukluğundan beri müzikle iç içe olan biri.

Akbudak, klasik gitar kompozisyonlarında karşılaştığı melodik ve armonik yapı sorunlarını çözmek için yapay zeka teknolojisinden faydalanmaya karar verdi. Bu düşünceyle yola çıkarak, öğretmenlerinin desteğiyle kapsamlı bir proje geliştirdi. Geliştirdiği yapay zeka modeli, başlangıç notalarıyla yeni eserler üretebiliyor ve melodik yapıyı koruyarak parçalar oluşturabiliyor.

Sanatını yapay zeka ile buluşturdu

Fark Yaratan Yapay Zeka Modeli

Burak Sina Akbudak’ın yapay zeka modeli, şarkı ve beste yapabilen diğer yapay zeka uygulamalarından farklı olarak klasik gitar özelinde çalışıyor. Bu model, müzikal yönden daha güçlü ve hızlı eserler üretebiliyor ve parçanın gitar üzerinde ne kadar çalınabilir olduğunu da hesaplayabiliyor.

Sanatını yapay zeka ile buluşturdu

Uluslararası Başarı

Akbudak, “Yapay Zeka ile Oluşturulan Müzik Açısından Zengin Klasik Gitar Parçaları Projesi” ile ABD’nin Los Angeles şehrinde düzenlenen Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması’nda “Teknolojiyle Sanat Üretimi” kategorisinde ikinci olmayı başardı. Bu başarı, Türkiye’yi uluslararası alanda temsil etmesi açısından büyük önem taşıyor.

Burak Sina Akbudak, projesiyle ilgili şu açıklamaları yaptı: “Müzik üretimi sürecinde oldukça yenilikçi sistemler ortaya koyduk. Projemiz, müzik modelleme, müzik üretimi ve müziğin estetik değerlendirmesi alanlarında üç büyük yenilik getiriyor. Müzisyenler için yeni fikirler bulmak amacıyla kullanabilecekleri bir araç olmayı hedefliyoruz. Projemiz, eğlence sektöründe ve çeşitli müzik üretim süreçlerinde kullanılabilir.”

Sanatını yapay zeka ile buluşturdu

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaları boyunca önemli başarılar elde eden Akbudak, üniversite eğitiminde de bu alanda çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor. Özellikle insan sesinin üretildiği modeller üzerine yoğunlaşmayı planladığını belirten genç müzisyen, üç fuara katılma şansı elde ettiğini ve projesinin müzisyenler ve teknik jüri tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade etti.