Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rota Virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Rota virüsü, özellikle 2

Rota virüsü, özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak enfeksiyonlarına yol açan bir virüstür. Dünya genelinde, 5 yaş altı çocukların çoğu en az bir kez bu virüse yakalanmaktadır.

Rota virüsü, şiddetli ateş, ishal ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalık, genellikle oral-fekal yolla bulaşır ve özellikle kış ve ilkbahar aylarında salgınlar yapabilir. Bu virüs, küçük çocuklarda aşırı sıvı kaybına neden olarak ciddi sonuçlara yol açabilir.

Rota virüsü enfeksiyonunun inkübasyon süresi genellikle 2 gün olup, iyileşme süreci yaklaşık bir hafta sürer. Hastalığın belirli bir tedavisi bulunmamakla birlikte, korunmak için aşı geliştirilmiştir.

Rota Virüsü Belirtileri

Rota virüsü enfeksiyonu, genellikle kusma ve ateşle başlar ve ardından bol miktarda sulu ishal gelişir. Virüs, dışkıda hastalığın başlamasından birkaç gün önce ve sonrasında bulunabilir. Karın krampları nedeniyle bebekler huzursuz olabilir ve sıvı kaybı hızla gelişebilir. İshal ve kusmaya bağlı olarak, bebeklerde gözlerde çökme, huzursuzluk, az idrara çıkma, derinin pörsümesi ve bitkinlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hastalığın şiddeti genellikle sıvı kaybının derecesine bağlıdır ve hastalık genellikle 3 ila 9 gün arasında sürer.

Rota Virüsü Teşhisi ve Tedavisi

Rota virüsü, dışkı örneği alınarak bir testle teşhis edilir. Hastalığın tipik semptomlarına dayanarak, doktorlar genellikle tanı koyabilirler. Rota virüsü enfeksiyonunun belirli bir tedavisi yoktur. Antibiyotiklerin kullanımı önerilmez ve ishal kesiciler sakıncalıdır çünkü ishal süresini uzatabilirler. Tedavinin ana prensibi, kusmayı durdurmak ve kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır. Ateş için ateş düşürücüler kullanılabilir. Ağır sıvı kaybı durumunda, bebekler hastaneye yatırılabilir ve intravenöz sıvı verilebilir.

Rota Virüsüne Karşı Korunma

Rota virüsüne karşı aşı geliştirilmiştir, ancak aşı %100 koruyucu değildir. Aşılanmış çocuklar bile hastalığa yakalanabilir. Aşılamanın en uygun zamanı genellikle bebeklik döneminin ikinci ayından itibaren başlar. Hastalıktan korunmak için, hasta çocuklarla temas edilmemeli, eller sık sık yıkanmalı ve kreş gibi toplu alanlarda hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

Rota Virüsü İshali ve Diğer İshaller Arasındaki Farklar

Rota virüsü ishali, adeno virüs ishaliyle sıkça karıştırılabilir. Ayırıcı tanı genellikle dışkı örneği analiziyle yapılır. Rota virüsü ishali genellikle dışkıda kan bulunmaz ve dışkı analizinde rota virüsü antijeninin pozitif olması kesin tanıyı sağlar.