Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Plankton Nedir? Nasıl Oluşurlar?

Plankton Nedir? Plankton Nedir?

Plankton Nedir?

Plankton Nedir? Plankton, genel olarak suda bulunan ve hareket yeteneği akıntılara bağımlı olan canlılara verilen genel bir isimdir.

Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları düşünülse de, bazıları denizanaları gibi daha büyük organizmaları da içerebilir. Bitkisel planktonlara “fitoplankton”, hayvansal olanlara ise “zooplankton” denir. Göllerde, denizlerde, akarsularda ve hatta belirli şartlar altında buzullarda bulunabilirler.

Planktonlar, dünyadaki fotosentez ile üretilen oksijenin büyük bir kısmını sağlarlar ve su altı ekosisteminin temel taşlarından biridirler.

Kütahya Haber’in en güncel yaşam haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Plankton Türleri

Planktonik organizmalar, büyüklüklerine göre farklı kategorilere ayrılır:

  • Femtoplankton: < 2×10−7 m (<0,2 µm) arası (deniz virüsleri)
  • Pikoplankton: 2×10−7-2×10−6 (0,2-2 µm) arası (küçük ökaryotik protistler, bakteriler)
  • Nanoplankton: 2×10−6-2×10−5 (2-20 µm) arası (küçük ökaryotik protistler, küçük diatomlar, küçük flagellatalar, pyrrophyta, chrysophyta, chlorophyta, xanthophyta)
  • Mikroplankton: 2×10−5-2×10−4 (20-200 µm) arası (büyük ökaryotik protistler, fitoplanktonların çoğu, protozoalar, ciliates, rotifera, genç metazoalar)
  • Mezoplankton: 2×10−4-2×10−3 (0,2 mm-2 mm) arası (metazoalar, copepodlar, medüzler, cladocera, ostracoda, chaetognathlar, pteropodlar, tunicata, heteropoda)
  • Makroplankton: 2×10−3-2×10−2 (2–20 mm) arası (metazoalar, pteropodlar, chaetognathlar, euphausiacea, medüzler, ctenophorelar, salplar, doliolidler, pyrozomlar)
  • Megaplankton: > 2×10−2 (>20mm) arası (metazoalar, denizanası, ctenophorelar, salplar, pyrozomlar, cephlopoda)

Plankton Nasıl Oluşur ve Özellikleri Nelerdir?

Deniz suyundaki sıcaklığın artmasıyla planktonik organizmaların sayısında büyük bir artış meydana gelir. Genellikle mikroskobik boyutta olan ve hareket kabiliyetine sahip olmayan bu canlılar, denizlerdeki akıntılar sayesinde hareket ederler. Planktonlar genellikle bitkisel veya hayvansal özellik gösterirler. Fitoplanktonlar, bitkisel planktonlardır ve fotosentez yaparak enerji üretirler. Zooplanktonlar ise hayvansal planktonlardır ve genellikle fitoplanktonları tüketirler.

Planktonlar, su altı ekosisteminin temel taşlarından biridir ve birçok deniz hayvanının besin kaynağını oluştururlar. Ayrıca atmosferdeki yağış oluşumunda da önemli bir rol oynarlar.