TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Kütükçü tedavi yöntemleriyle ilgili “Tedavi yöntemlerini; ilaç, cerrahi ve diğer yöntemler olarak sınıflandırabiliriz. Çok çeşitli ve etkili ilaçlar var olduğu için seçilecek tedavi planının deneyimli bir nörolog tarafından yapılması çok önemli” açıklamasında bulundu.“HER HASTADA TİTREME OLMAZ”
Parkinson hastalarında ilk belirtilerin genellikle vücudun tek bir tarafında başlayıp yıllar içinde vücudun diğer tarafına geçtiğini aktaran Kütükçü, bu belirtilerden en önemlisinin kişinin hareketlerinin yavaşlaması olduğunu söyledi. Belirtilerin yüz bölgesinde de ortaya çıkabildiğini bildiren Kütükçü, şunları kaydetti: "Bu durumda mimikler azalarak donuk bir ifade oluşur. Titremeler özellikle istirahat halindeyken ortaya çıkar. En sık eller titrerken; ayaklar, dudaklar ve çene daha az sıklıklarla titrer. En önemli belirtilerden birinin titreme olmasına rağmen bazı hastalarda bu şikâyet oluşmayabiliyor” bilgilerini paylaştı.ÖNCEDEN BELİRLENEBİLİR Mİ?
Gelecekte Parkinson’un oluşabileceğini düşündüren bulguların gözlemlendiği, premotor isimli bir evre bulunduğunu ifade eden Kütükçü, şöyle devam etti: "Bu evrenin belirtileri REM uykusu davranış bozukluğu, koku alma bozukluğu ve kabızlık olarak sıralanabilir. REM uykusu davranış bozukluklarını; uykuda bağırma, korkma, kol ve bacaklarda hareket gibi örneklendirebiliriz. Bütün bunlar yıllar öncesinden Parkinson hastalığının ön belirtileri olabilir ve bu belirtilere sahip kişilerde hastalık gelişme riski daha yüksektir”
Muhabir: Yaşar Sarı