Sevgilinize, annenize, arkadaşınıza özel günlerde alabileceğiniz çiçeklerden biri, orkidedir. Güzel görünümü ve hoş kokusunun yanında, duygularınızı ifade edebileceğiniz bir çiçektir.
Orkide anlamı, sevdiklerinize verdiğiniz değeri en güzel şekilde gösterir. Öyleyse, orkide ne anlama gelir?
Orkide Çiçeği Anlamı Nedir?Orkide çiçeği anlamı;
- Asalet,
- Zarafet,
- Sevgi,
- Sadakat olarak sıralanabilir.
Ancak orkide anlamı, renklerine göre değişiklik gösterir. Verdiğiniz kişiye göre de bu anlam değişebilir. Sevgilinize verdiğiniz bir orkideyle, annenize hediye ettiğiniz orkide farklı şekilde anlamlandırılabilir.
Peki, sevgiliye orkide almak ne anlama gelir? İçeriğimize bu konuyla devam edelim.
Sevgiliye Orkide Almak Ne Anlama Gelir?
Özel bir günde veya sadece içinizden geldiği için sevgilinize orkide göndermek isteyebilirsiniz. Aslında bu çok güzel ve düşünceli bir hediyedir.
Çünkü sevgiliye orkide almak ona karşı olan sonsuz sevgi ve sadakatinizi göstermenin bir yoludur. Sevgilinize aldığınız orkideyle adeta “Sonsuza dek seni seveceğim.” sersiniz.Çiçek Açtıktan Sonra Budayın
Yaprakların ve köklerin sağlıklı büyümesini teşvik etmek için orkidenizi çiçek açtıktan sonra kesin. Çiçek başaklarını tabanına kadar kesmek için keskin, sterilize edilmiş bir kesme aleti kullanın.
Doğru Sulama Yapın
Sulama gereksinimleri orkide türlerine bağlı olarak önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Yıl boyunca haftada bir kez sulama, bitkinizi ideal durumda tutmayacaktır. Sulama programını, yetiştirdiğiniz orkidenin özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlamanız gerekecektir.
Bitki çiçeklenme döneminin ardından uykuya geçtiğinde orkidenin sulama ihtiyacını azaltın. Yapraklar gevşer ve bitkinin tabanındaki büyüme yumuşarsa, suyu kesin ve orkideyi kuru saksı karışımıyla yeniden saklayın.
Doğru Zamanda Saksı Değiştirin
Saksı değişimi orkidenizin yeniden canlanmasına yardımcı olabilir, ancak bunu yapmak için doğru zamanı bilmeniz gerekir. İşte bir orkidenin saksısının ne zaman değiştirileceğine dair bazı bilgiler:
Aşırı büyümüş: Orkide, saksının kenarlarından sarkan köklerle açıkça büyümüşse, içinde bulunduğu kap için çok ağırsa veya sürekli düşüyorsa saksı değiştirin. Tükenmiş Besinler: Her yıl veya iki yılda bir taze malzeme ile saksı değiştirin. Çiçek açtıktan sonra: Çiçeklenme dönemi sona erdikten hemen sonra saksı değiştirin, ancak asla çiçeklenme sırasında saksı değiştirmeyin. Büyüme mevsiminden önce: Orkideyi ilkbaharda, bitkilerin büyüme mevsimi başlamadan hemen önce saklayın.Doğru Işığı Sağlayın
Orkide bitkinizi fotosentez yapabilmesi için doğru ışık türünü alacak bir yere yerleştirin. Bu büyük bir fark yaratabilir. Şu adımları izleyin:
Orkideniz çiçek açmayı reddediyorsa, bitkinin doğal büyüme ve dinlenme dönemlerini gözden geçirin ve gece boyunca karanlıkta tutun. Orkidenizin sağlığını korumak için dolaylı ışık mı yoksa tam güneş mi tercih ettiğini öğrenmek için araştırma yapın. Orkideniz için doğru yeri bulun. Doğuya veya güneye bakan bir pencere en iyisi olabilir. Kuzeye bakan bir pencere yeterince aydınlık olmayabilir ve batıya bakan bir pencere çok sert olabilir.
En İyi Sıcaklığı Bulun
Orkide türünüzün hangi sıcaklığa ihtiyaç duyduğunu belirleyin. Sürekli olarak ılık sıcaklıklara, daha soğuk gece sıcaklıklarına ihtiyaç duyabilir veya hem ılık hem de serin bir dönemi tercih edebilir. Doğru sıcaklığı belirlemek için orkidenizin sıcak, orta veya soğuk büyüyen bir orkide olup olmadığını öğrenin.
Sıcak: 25 ila 30 derece gündüz ve 18 ila 22 derece gece Orta seviye: 22 ila 25 derece gündüz ve 12 ila 18 derece gece Serin: 15 ila 22 derece gündüz ve 10 ila 12 derece geceBitkiyi Nemli Tutun
Orkideler epifitiktir, bu nedenle havadaki nemi yaprakları ve kökleri aracılığıyla alırlar. Orkidenizin yeterli neme sahip olduğundan nasıl emin olacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Orkidenizi büyümeye ve çiçek açmaya teşvik etmek için buğulandırın.
- Buğulandırma için kullandığınız aparatı yaprakları ıslatmayacak şekilde ayarlayın veya bitkileri çevreleyen havayı hafifçe nemlendirmek için bir sprey şişesi kullanın.
- Nemi artırmaya yardımcı olmak için bitkinizi nemli çakıl taşlarından oluşan bir yatak üzerinde tutun.
- Orkideniz çiçek açarken buğulama yapmaktan kaçının.
Gübreleyin
Orkidenizi yeterince besleyin. Bu bitkiler, pH’ı 5,5 ila 6,5 arasında olan hafif asidik bir ortamda en iyi şekilde büyüyen ağır besleyicilerdir. Bu bitkiler için çoğu yetiştirme ortamı gerekli miktarda besin içermez, bu nedenle orkide besleyici ürün veya dengeli bir gübre eklemek rutin bakımın bir unsuru olmalıdır. Ürün etiket talimatlarında önerildiği gibi sulama programınıza eklenebilecek uygun suda çözünür orkide besinini seçin.
Orkidenin uyku döneminde sulama azaltıldığında gübre verilmemelidir. Suda çözünen orkide besini, aşırı gübreleme yapmadan bu programı kolayca sürdürmenize yardımcı olabilir.
Dinlenme Döneminde Bakım Yapın
Çiçek açtıktan sonra çoğu orkide, yeni büyüme veya yeni yapraklar görmeyeceğiniz bir süre boyunca uyku haline geçer. Bu, orkidenin doğal büyüme döngüsünün bir parçasıdır. Yeni büyüme, yetersiz ışığın olduğu uzun dönemler boyunca kışın da yavaşlayabilir veya durabilir. Bu dönemde yapmanız gerekenler şunlardır:
- Saksı karışımını eşit derecede nemli tutun
- Suyu azaltın
- Gübreyi saklayın
ü