Ekonomi

Onlar Kütahya’nın emektar çiftçi kadınları

Kütahya’da kadınlar bu kez çiftçilikte maharetlerini sergiliyor. Kadınlar yetiştirdikleri ürünlerle ekonomiye ve aile bütçesine katkı yaparken, özgüvenleri de günden güne artıyor. 

Abone Ol
Kütahya’da kadınlar bu kez çiftçilikte maharetlerini sergiliyor. Kadınlar yetiştirdikleri ürünlerle ekonomiye ve aile bütçesine katkı yaparken, özgüvenleri de günden güne artıyor.  Merkeze bağlı Demirciören Köyünde kadınlar tarlada, bahçede yetiştirdikleri ürünlerle hem şehir ekonomisine katkı sağlıyor hem de aile bütçesine büyük destek oluyor.  Ahududan böğürtlene, kızılcıktan ceviz-badem bahçelerine kadar birçok meyve üretimi yapan kadınlar, sebze yetiştiriciliği ile de örnek oluyor. 

“İYİ TARIM PROJESİ İLE FRAMBUAZ ÜRETİMİNE BAŞLADIK”

42 yaşındaki Ayşe Akmen, iki sene önce başladığı frambuaz yetiştiriciliğini 1,5 dönümde sürdürüyor.  Eşinin emekli olmasından sonra köye yerleştiklerini anlatan Akmen, yaptıkları araştırmalar ve toprak analizleri neticesinde frambuaz yetiştirmeye karar verdiklerini söyledi.  Bu yetiştiricilikte en verimli zamanın üç seneden sonra arttığını aktaran Akmen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ‘İyi Tarım Projesi’ kapsamında frambuaz fideleri aldıklarını kaydetti.  Kadın olarak böyle bir üretim yapmanın gurur verici olduğunu vurgulayan Akmen, “Kütahya'da satışlarımızı yaparken bütün halk bize ‘burada bu ürün yetişiyor mu?’ diye sordu, ilk defa tadanlar da oldu. Hayalimiz işimizi büyütebilmek, geliştirebilmek. Aynı zamanda değişik alanlarda frambuazın işlenerek değişik çeşitlerini de yapabilmek istiyoruz.” dedi. 

“KENDİME OLAN ÖZGÜVENİM ARTTI”

15 senedir çilek yetiştiriciliği yapan Güler Karabulut, eşinin kendisine çok büyük destek verdiğini söyledi.  İlk yıllarda çilek yetiştiriciliğinin değerini bilmediklerini bildiren Karabulut, 15 yılın sonunda kendilerine kattığı değeri, hedefleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.  “Bu iş sayesinnde kendime olan özgüvenim arttı” diyen Karabulut, “Evimde istediklerimi yapmaya başladım. Çocuklarım para istediklerinde onlara kendi kazandığım parayı verebilmek bile çok büyük gurur veriyor.” Diye konuştu.  İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldıkları çilek fidesi desteği ile başladıklarını belirten Karabulut, yaklaşık 500 metrekarede çilek yetiştirdiğini ve 20 bin liraya yakın gelir elde ettiğini anlattı. 

“BU İŞ HAYATIMDA BİRÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ”

30 yıl Kütahya merkezde oturduktan sonra Demirciören’e yerleştiklerini ve çiftçiliğe başladığını bildiren Emine Karadağ, Osmanlı çileği olarak bilinen yer çileği ile çiftçiliğe ilk adımı attığını söyledi.  Köy pazarında ve şehir merkezinde kurulan pazarda yetiştirdiği ürünleri sattığını aktaran Karadağ, ev ekonomisine büyük katkı yapmanın gururunu yaşadığına dikkat çekti.  “Bu iş hayatımda çok şey değiştirdi.” diyen Karadağ, “Şimdi evimde ekonomimize çok büyük katkısı oldu. En basitinden alışverişe çıktığımda istediğimi alabiliyorum. Çocuklarıma harçlık veriyorum, onlara hediyeler alıyorum. Yani yapmak istediğim herşeyi gönlümce yapabiliyorum.” diye konuştu. Hayallerinden de bahseden Karabulut şöyle devam etti: “Bundan sonraki hayallerim arasında daha büyük sera var. Çünkü insan başardıkça hayalleri de büyüyor. Bizim devletimizden bir isteğimiz var. Domates, biber, fasulye her şeyi yaptığımız için bizim sulama yaptığımız su göletimiz, yeterli gelmiyor.Yazın ortasında su sıkıntısı yaşıyoruz. Devletimizden, büyüklerimizden su göleti istiyoruz.”

Diğer fotoğraflar için tıklayınız...