DPÜ ve Çinili Cami Derneği, merak konusu olan caminin güçlendirilme çalışmalarına ilişkin basın açıklamasında bulundu. 2022 yılında ihaleye çıkılmasının planlandığının belirtildiği açıklamada: “İşin büyük bir kısmını teşkil eden minare taşıma projelerinde bazı öngörülmeyen durumlar ortaya çıktı. Bu da süreci uzatmaktadır” denildi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal ve Çinili Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği adına İbrahim Güneş, Çinili Caminin güçlendirilmesi çalışmalarında sürecin uzamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
“MİNARE KESİLİP TAŞINACAK”
Yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Çinili Cami’de mevcut zeminden kaynaklı hasarlar oluşması nedeniyle incelemeler yapılarak birçok üniversiteye rapor hazırlatıldı. Raporların büyük bölümünde caminin ve minarenin yıkılarak aslına uygun yeniden yapılması gerektiği bildirildi. En son Orta Doğu Teknik Üniversitesinden uzmanların hazırladığı raporda caminin ve minarenin yıkılmadan güçlendirme imalatı öngörüldü. Anıtlar Kurulunun isteği üzerine Dr. Doven Muhendislik ve Teknoloji A.Ş. şirketine son rapora uygun olarak proje hazırlatıldı. Yeni projede caminin ve minarenin askıya alınması ve minarenin kesilip taşınarak zeminin güçlendirilmesi daha sonra caminin güçlendirilme işlemlerinin yapılması projelendirildi.”
MALİYET GÜNCELLEMESİ YAPILACAK
2021 yılında sonuçlandırılan projelerin yaklaşık maliyetinin 2021 yılında hazırlandığı kaydedildi. 2022 yılında da ihalesi yapılması planlanırken işin büyük bir kısmını teşkil eden minare taşıma projelerinde bazı öngörülmeyen durumların ortaya çıktığı ifade edilirken: “Bu durumların Anıtlar Kurulu, proje müellifi ve bilim kurulu üyeleriyle görüşülerek teknik açıdan ortak doğru bir karar alınması gerekmekte olup bu da süreci uzatmaktadır. 2022 yılında maliyetlerin öngörülmeyen düzeyde artması, yaklaşık maliyetin güncellemesini geciktirmiştir. İş, özellikli iş olduğundan güncelleme çalışmalarının titizlikle yapılması gerekmektedir. 2022 yılı yatırım programında bu iş için ayrılan ödenek maliyet artışlarından dolayı işin yıllara sari olarak çıkılması gerekmekte olup bu işlemlerde süreci uzatmaktadır” denildi.
“TÜRKİYE ÇAPINDA BENZERSİZ BİR İŞ”
Yapılacak işin Türkiye çapında benzersiz bir iş olacağının vurgulandığı açıklama şöyle devam etti: “Bu işin uygulama sırasında belgesellere konu olabilecek bir süreci içinde barındırdığından dolayı gerek ihale yönteminin seçilmesi, gerekse işin ehline verilmesinin sağlanması için araştırmaların yapılması gerekmektedir. Yüklenici seçimi kadar işin denetimi ile ilgili işlemlerde titizlik içinde yapılması elzemdir. İşin özellikleri, müşavir firma kullanılmasını gerekli hâle getirmektedir. Müşavir firmanın bulunması da en az yüklenici firma seçimi kadar önemlidir. Bu çalışmalar da belli bir süreyi gerektirmektedir.”
BELİRLİ ARALIKLARLA KAMUOYU BİLGİLENDİRİLECEK
“Tescilli bina olması Anıtlar Kurulu başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla birlikte çalışmayı gerektirmektedir. Bu kurumların kendine has çalışma takvimleri vardır. İhaleye çıkılabilmek için iyi bir Teknik Şartname ve İdari Şartname ve Sözleşme Tasarısı hazırlanması gerekmektedir. İhale hazırlık sürecinin tamamlanmasından sonra ihale sureci mümkün olan en kısa sürede başlayacaktır. Çinili Cami Derneği ve DPÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı yetkilileri Çinili Cami projesine ilişkin belli aralıklarla toplanarak hem proje sürecini değerlendirme hem de kamuoyunu doğru bilgilendirme kararı almışlardır.”