Yaşam

Okula erken başlamak DEHB riskini artırıyor

Okula erken başlamak DEHB riskini artırıyor. Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) teşhisi alma riski daha yüksek.

Abone Ol

Okula erken başlamak DEHB riskini artırıyor. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, okula erken başlayan çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) teşhisi alma riski, sınıf arkadaşlarına göre yüzde 34 daha yüksek. Peki, bu neden önemli?

Okula erken başlamak DEHB riskini artırıyor

Çocuğunuzun okula hazır olduğunu düşünmek yanıltıcı olabilir. Erken yaşta okula başlamak, çocukların akademik başarılarını düşürebilir ve DEHB teşhisi alma olasılıklarını artırabilir. Bu risk, sekizinci sınıfa kadar devam edebilir. Bu nedenle, özellikle 6 yaşını doldurmamış çocukları okula göndermeden önce dikkatlice değerlendirmek gerekiyor.

Erken Okula Başlayan Çocukların Karşılaştığı Zorluklar

Erken yaşta okula başlayan çocuklar, hem okulda hem de evde çeşitli problemler yaşayabilir. Çocukların beyin gelişimi ve birkaç ayın bile önemli farklar yaratabileceği unutulmamalıdır. 5-7 yaş arasındaki çocukların gelişiminde ay farkları büyük rol oynar.

Yürütücü işlevler olarak adlandırılan planlama, organizasyon ve kendini kontrol etme becerileri, 6-7 yaşlarında önemli değişiklikler gösterir.

Araştırmacılar, beyin gelişimi açısından birkaç ayın bile büyük farklar yaratabileceğini belirtiyor. Yürütücü işlevler olarak adlandırılan planlama, organizasyon ve kendini kontrol etme becerilerinin 6-7 yaşlarında büyük değişkenlik gösterdiğini vurguluyor.

"5-7 yaş döneminde çocukların gelişiminde ay farkları dahi ciddi fark yaratabiliyor. Bu daha çok yürütücü işlevlerle ilgili oluyor.

Ama bu yürütücü işlevler; planlama, organizasyon, daha çok kendimizi frenleme ile ilgili işlevlerimiz. Yani elimizin kolumuzun hareketini frenleme, konuşulmayacak yerde ağzımızı frenleme, kurallara uyulması gereken yerde istediğimizi yapmamızın frenlenmesi gibi... Yaş büyüdükçe buradaki ay farkının önemi giderek kapanıyor."