İsmiyle dikkat çeken bu bitki, ballıbabagiller familyasından, boyu 20 ila 150 santimetre arasında değişen, otsu ama aynı zamanda çok yıllık bir bitki. Görüntüsüyle aynı aileden olduğu naneyi hatırlatsa da tek başına şifa saçan bambaşka bir güzellik o.
Oğul Otu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Günümüzde oldukça sık tüketilen, genellikle çay olarak demlenen oğul otu belli başlı rahatsızlıklarda oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Oğul otu faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Oğul otu melisa olarak adlandırıldığı zaman akla ilk olarak sakinleştirici ve uyumaya yardımcı yönüyle gelmektedir. Bu özelliği o kadar güçlüdür ki genellikle uykusuzluk ve stres sorunu yaşayanlara ilk tavsiye edilen çaylar arasında bulunmaktadır.
- Sindirim sisteminin dostu, kabızlığın düşmanıdır. Bağırsaklardaki hareketliliği artırarak hem sindirim sistemini hem de metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca mide bulantısına da iyi geldiği söylenmektedir.
- Özellikle kadınların korkulu rüyası olan adet dönemi ağrılarında ya da gecikmelerinde kullanılması önerilmektedir. Oğul otu östrojen hormonu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ağrı kesici olmasının yanı sıra düzenleyici olmasıyla da bilinmektedir.
- Sadece adet dönemi ağrıları için değil vücudun belirli bölgelerindeki ağrılar için de etkilidir. Özellikle baş veya karın ağrısı söz konusu ise oğul otu ile demlenen çayın banyo suyuna katılması önerilir.
- Bağışıklığı güçlendirir, uçuklarda, ateşlenmelerde sıklıkla tavsiye edilmektedir. Bağışıklığı artırdığı gibi anti-viral ve anti-bakteriyel olması ile bilinmektedir.
- Antioksidan olma özelliği ile de kilo vermeyi önleyen toksinleri dışarı atar ve kilo vermeye yardımcı olur.
- İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen oğul otu kürü ile göz tansiyonu sorunu tedavisine yardımcıdır.
- Kalp spazmı geçirme ihtimali olan kişilerin 1 ay boyunca günde 2 kez oğul otu çayı kullanması tavsiye edilmekte, oğul otu çayının kalp sağlığını destekleyerek kalp spazmı ihtimalini düşürdüğü söylenmektedir.
Oğul Otu Kullanım Şekli
ÇAY: 1 bardak kaynar suya 5-6 tane taze yaprak, 1 çay kaşığı kurutulmuş yaprak koyun ve 5-7 dakika bekleyin. Süzün. İstiyorsanız bal ya da şekerotu ekleyin. Naneyle lezzetlendirin. Günde birkaç kere için. TENTÜR VE EKSTRELER: Yaygın bir kullanımdır. Üretici talimatlarını izleyin. DUDAK KREMİ: Oğulotundan yapılmış dudak kremleri birçok sağlıklı gıda dükkanında ve eczanede bulunabilir. Üretici talimatlarını izleyin. ÇOK ÖNEMLİ NOT: 18 aylıktan daha küçük bebeklere bal vermeyin ve üç yaşın altındakilere nane yerine sarı papatya ya da kıvırcık nane verin.Oğul Otu Zararları ve Yan Etkileri
Eğer alerjik bir bünyeniz varsa çok az bir miktarda tadılmalı ve bir yan etkisi olup olmadığı anlaşıldığı zaman kullanılmalıdır. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmesi tavsiye edilmemektedir, dolayısıyla doz aşımından kaçınılmalıdır.