Türkiye

Milletvekilleri, Suriyelilerin gönüllü geri dönüş sürecini yerinde inceledi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu üyeleri, Kilis'te Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü geri dönüş sürecini yerinde değerlendirdi.

Abone Ol

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu üyeleri, Kilis'te Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü geri dönüş sürecini yerinde değerlendirdi.

KOMİSYON ÜYELERİ KİLİS’TE İNCELEMELERDE BULUNDU

AK Parti Antalya Milletvekili ve Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu başkanlığındaki heyet, Kilis’te çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek geri dönüş sürecine ilişkin bilgi aldı. Heyet, ilk olarak Kilis Valisi Tahir Şahin’i ziyaret etti ve ardından İl Göç İdaresi yetkililerinden sürecin detaylarıyla ilgili brifing aldı.

Komisyon üyeleri, Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, Ziraat Odası, Sanayi ve Ticaret Odası üyeleriyle bir araya gelerek yerel paydaşların görüşlerini dinledi. Daha sonra Öncüpınar Sınır Kapısı'ndaki Gönüllü Geri Gönderme Merkezi'nde detaylı incelemelerde bulundular.

ATAY USLU’DAN AÇIKLAMALAR

Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Atay Uslu, Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve düzenli geri dönüşlerini sağlamak için yapılan çalışmaları yerinde incelediklerini belirtti.

Uslu, şu ifadeleri kullandı:

"Suriye’de 13 yıldır süregelen bir zulüm rejimi sona erdi. 8 Aralık itibarıyla Suriye’de yeni bir dönem başladı. Türkiye olarak bu sürecin başarıyla sonuçlanması için elimizden gelen desteği veriyoruz. Amacımız, Suriye’de istikrar, kalkınma ve özgürlük ortamının sağlanmasıdır."

"60 BİN SURİYELİ ÜLKESİNE DÖNDÜ"

Atay Uslu, 8 Aralık’tan bu yana 60 bin Suriyelinin ülkelerine döndüğünü belirterek şunları söyledi:

"Türkiye, geri dönüş süreçlerine uzun yıllardır hazırlık yapıyor. Güvenli bölgelere dönüş modeli, başarılı bir şekilde uygulanıyor. İncelemelerimizde sistemin hem fiziki hem de teknik altyapısının hazır olduğunu gördük."

GÖNÜLLÜ DÖNÜŞ SÜRECİ HIZLANIYOR

Uslu, Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgelere dönüşlerin, rejimin sona ermesiyle hızlandığını belirtti. Türkiye’nin 12 yıldır uyguladığı geçici koruma rejiminin, barış ve huzurun sağlanmasıyla birlikte sona ereceğini ifade etti:

"Geçici koruma statüsü, Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlayacak hukuki bir temel sunuyor."

Kilis’teki incelemelere, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu ve MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk de katıldı.

Heyet, Suriyelilerin gönüllü dönüş sürecinin titizlikle devam ettiğini belirterek, Türkiye’nin bu süreci insani bir sorumluluk çerçevesinde yürüttüğünü vurguladı. Kilis’teki çalışmaların, geri dönüş modellerinin geliştirilmesi açısından önemli bir örnek teşkil ettiği ifade edildi.