Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mesh nedir? Mesh etmek ne demek? Mest üzerine mesh nasıl yapılır

Abdest, İslam dininde önemli

Abdest, İslam dininde önemli bir ibadettir ve bu ibadetin bir kolaylığı da mesh uygulamasıdır. Mesh, abdest alınırken belirli bölgelere eli sürme veya silme anlamına gelir. Bu yazıda, mesh nedir, mesh etmek ne demek, mest üzerine mesh nasıl yapılır ve meshin şartları nelerdir gibi soruların detaylı yanıtlarını bulacaksınız.

Mesh Nedir?

Mesh kelime anlamıyla bir şeyin üstünde eli gezdirmek veya silmek anlamına gelir. Abdest alırken kulaklar, baş ve boyun mesh edilir ve bu, abdestin temel hükümlerinden biridir. Ayrıca, sargı ve mest üzerine mesh yapmak, yıkama işleminin yerine geçen bir uygulamadır.

Mesh Etmek Ne Demektir?

Mesh etmek, bir şeyin üstünde elin gezdirilmesi işlemidir. İslami bir terim olan mesh etmek, abdest alma sırasında belirli bölgelere eli sürme veya silme anlamına gelir. Elin ıslaklığı abdest sırasında kulaklar, baş ve boyun bölgesine sürülerek mesh etmek olarak adlandırılır. Aynı zamanda mest üzerine ve sargı üzerine de abdest alma sırasında mesh etme işlemi uygulanır.

Mest Üzerine Mesh Nasıl Yapılır ve Şartları Nelerdir?

İslam dini, ibadetlerde kolaylık sağlamıştır ve bu nedenle ayaklara mesh giyilmesiyle abdest alma işlemi daha da kolaylaşmıştır. Abdest sırasında ayaklara giyilmiş olan mest, çıkarılmadan üzerinden ayak mesh edilerek abdest alınır. Ancak mest üzerine mesh etme işlemi belirli şartlara tabidir.

Mesh nedir Mesh etmek ne demek Mest üzerine mesh nasıl yapılır
Mest

Mest, deri veya deriye benzeyen maddelerden yapılan ve ayağı topuklarıyla birlikte örten su geçirmeyen ayakkabıdır. Abdest alma sırasında mest üzerine üç parmak genişliğinde bir alanın ıslaklıkla mesh edilmesi yeterlidir. Bu işlem, abdestin gerekliliği olan bir adımdır. Mestin abdestli olma halinde giyilmesi, ayakta bulunan tüm abdest bölgesini kaplaması ve sağlam dayanıklı bir malzemeden yapılması gerekmektedir.

Meshin Süresi ve Bozulma Durumları

Mesh üzerine mesh yapmanın süresi, normal şartlarda yolcu olmayanlar için 24 saat, yolcu olanlar için ise 72 saattir. Bu süre, mestin abdest alındıktan sonra giyilmesinin ardından abdesti ilk bozan durumdan itibaren başlar. Mesh süresi bittikten sonra ayaklar su ile yıkanır ve abdest alınır, ardından gerekirse tekrar mesh giyilir. Ayakların su ile yıkanmasıyla abdest almış olan kişi, abdesti devam ettiği sürece meshlerin çıkarılıp tekrar giyilmesiyle abdestini tamamlayabilir. Mest üzerine mesh edilerek alınan abdest, özellikle yaşlı kişilere abdest alma konusunda kolaylık sağlar.