Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Para ve Kur Politikası Raporu'nu yayımlayarak önemli açıklamalarda bulundu. İşte raporun öne çıkan detayları:
Fiyat İstikrarı ve Toplumsal Refah
Raporda, merkez bankalarının toplumsal refah artışına en büyük katkısının fiyat istikrarının sağlanması olduğu vurgulandı. Bu bağlamda, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek için mevcut tüm araçların kullanılacağı belirtildi.
Enflasyon Hedefi Yüzde 5
Enflasyon hedeflemesi rejimi kapsamında, hükümet ile birlikte belirlenen enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak korunduğu ifade edildi. TCMB'nin hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığının, hedef etrafında her iki yönde 2 yüzde puan olarak korunduğu belirtildi.
2024 Yılında Belirlenen Yol Haritası
TCMB'nin 2024 yol haritasında; Para Politikası ve İletişimi, Makroihtiyati Politika Çerçevesi, Türk Lirası ve Döviz Likiditesi Yönetimi ve TCMB Kredi Programları olmak üzere dört ana kol belirlendi. Bu başlıklar altında ekonominin yönetimi ve istikrarı için detaylı planlamalar yapıldı.
Politika Faizi ve Parasal Sıkılaştırma Süreci:
Raporda, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının TCMB'nin temel politika aracı olarak sürdürüleceği belirtildi. Dezenflasyonun hızla sağlanması ve fiyat istikrarının korunması amacıyla 2023 yılı ikinci yarısında parasal sıkılaştırma sürecine başlandığı ifade edildi. PPK'nın 2024 yılında 12 toplantı yapacağı ve politika kararlarının ekonomik gelişmelere göre alınacağı belirtildi.
Parasal Sıkılık ve Rezerv Biriktirme Stratejisi:
Parasal sıkılık ve parasal aktarımın, likidite gelişmeleri gözetilerek miktarsal sıkılaştırma kararları ile desteklenebileceği vurgulandı. 2024'te piyasa koşulları elverdiği sürece rezerv biriktirme stratejisinin devam edeceği ifade edildi.
TL Mevduat ve Açık Mektup Uygulaması:
Sadeleşme politikası kapsamında TL mevduatın payının artırılacağı belirtildi. Ayrıca, Enflasyon Raporu'nda açıklanan tahminlerin ara hedef olarak kullanılacağı ve gerçekleşen enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda "Açık Mektup" uygulamasının devreye gireceği belirtildi.
Sessiz Dönem ve Halkla İlişkiler:
PPK toplantısı öncesindeki yedi günlük "sessiz dönem" süresince para politikasıyla ilgili dış iletişim yapılmayacağı belirtildi. Ayrıca, TCMB'nin faaliyetleri ve politikalarına dair Başkan ve yetkililer tarafından gerçekleştirilecek sunumlarla halkla ilişkilerin sürdürüleceği ifade edildi.