Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Manisalı besicilerin imece usulü “koyun kırkma” mesaisi sürüyor

Besiciler, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarına karşı koyunların rahatlaması ve süt veriminin artması amacıyla yün kırkımı yapıyor.

Besiciler, yaz aylarında artan

Manisa’nın Demirci ilçesinde besiciler, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarına karşı koyunların rahatlaması ve süt veriminin artması amacıyla yün kırkımı yapıyor.

Kütahya Haber’in en güncel bölge haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

İmece Usulü Koyun Kırkımı

Hoşçalar Mahallesi’nde yaşayan besiciler, yaklaşık 25 yıldır 1200 rakımlı Yarendere mevkisinde bir araya gelerek koyun kırkma işlemini imece usulü gerçekleştiriyor. Gün doğumuyla başlayan besiciler, öğle saatlerine kadar koyunların yünlerini kırkıyor ve ardından yünleri seriyor.

Manisalı besicilerin imece usulü "koyun kırkma" mesaisi sürüyor

Yünlerin Satışı ve Gelir Kaynağı

Kırkılan yünler, daha sonra çuvallara koyularak halı üretimi yapan fabrikalara kilogramı 5 liradan satılıyor. Bu yolla besiciler, yünlerden ek gelir elde ediyor.

Besicilerden Halil Yanar, her yıl imece usulüyle bu işlemi yaptıklarını belirtti. 130 küçükbaş hayvanı olduğunu anlatan Yanar, “Gece gündüz hayvanlarımızın daha iyi beslenmesi için dağlarda geziyoruz. Eskiden daha zordu ama şimdi hayvancılık biraz daha iyi. Koyunlardan kırkılan yünleri halı üretimi yapan fabrikalara satıyoruz. Hayvancılığı ömrümün yettiği sürece yapmaya devam edeceğim. Yaz döneminde yünü kırkılan koyunun sütü daha verimli olur,” dedi.

Yünlerin Halı Sanayisindeki Önemi

Demirci Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt, ilçede 91 bin kayıtlı koyun olduğunu belirterek, kırkılan yünlerin halı sanayisinde kullanıldığını ve besicilere önemli bir gelir kaynağı sağladığını ifade etti.