Ekonomi

KUTSO Başkanı Argat, Yeşil Mutabakata dikkat çekti

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda KUTSO Başkanı Esin Güral Argat, Yeşil Mutabakat için sektörel simülasyonun önemini vurguladı.

Abone Ol
TOBB Türkiye Ekonomi Şurasında konuşan KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Sanayicilerimizin hazırlıklı olması adına Yeşil Mutabakat için süratle ayrımlı bir sektörel simülasyon/prova analizi yapılması lazım.” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlar ile Oda ve Borsa Başkanlarının katılımıyla TOBB İkiz Kulelerde yapıldı.

Toplantıya Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat katıldı. Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğini yaptığı TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Oda-Borsa Başkanlarının yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu reel sektör firmalarının son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşadığını belirterek, özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor, diye konuştu.

“YEŞİL MUTABAKAT İÇİN ANALİZ YAPILMALI”

Açılış konuşmalarının ardından söz alan oda ve borsa başkanları, kürsüye çıkarak reel sektörden gelen konu ve çözüm önerilerini dile getirdi.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Yeşil Dönüşüm ve Yeşil Büyüme konusunu ele alarak, “Bu konuyu sanayi politikamızın temeline koymamız lazım. Avrupa Birliği yakında sınırda karbon vergisi ile ihracat maliyetlerimizi artıracak. ABD ise tarihin en büyük teşvik programını yeşil teknolojilere uyguluyor. Sanayimizin buralara karşı rekabet gücünü korumak için, Emisyon Ticaret Sistemi’nden elde edilecek gelirlerin ve kamu bütçesinden ayrılacak ek kaynakların yeşil dönüşüm projelerine teşvik olarak verilmesi, sanayicimizin temiz enerji kaynaklarını artıracak yatırımların bir an evvel yapılması ve Yeşil Mutabakat için süratle ayrımlı bir sektörel simülasyon/prova analizi yapılması lazım.” ifadelerini kullandı.

“SÜREÇ KENDİ HALİNE BIRAKILMAMALI”

Argat “Dijital Dönüşüm alanında önemli bir farkındalık sağlanmış olunsa da, Dijital Dönüşümün, tipik sektörlerde nasıl bir üretkenlik sağlayacağı, dönüşümün somut adımları, yöntemleri ve dijital olgunluk seviyelerinin tespiti alanlarında devlet yönlendirmeli bir modele ihtiyaç bulunmaktadır. Sürecin kendi haline bırakılması halinde ülkemiz bu alandan arzu edilen verimliliği sağlayamayacaktır.” şeklinde konuştu. 6 saat süren reel sektöre yönelik faydalı, katılımlı ve çözüm odaklı bir toplantı oldu.