Gündem

Kütahya'daki Çinili Cami'nin çinilerinin söküm ihalesi yapıldı

Kütahya’da tekrar ibadete açılıp açılmayacağı tartışılan Çinili Cami'nin yeniden yapılması süreciyle ilgili Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden (DPÜ) açıklama yapıldı.

Abone Ol

Kütahya'nın önemli simgelerinden biri olan ve yıkılma tehlikesi nedeniyle yeniden inşa edilmesi planlanan Çinili Cami'nin, kültür sanat değeri taşıyan çinilerinin söküm ihalesinin yapıldığı bildirildi.

Merhum sanatçı Ahmet Yakupoğlu’nun kente miras bıraktığı Maltepe Mahallesi'ndeki Çinili Cami, zemin kaymasından dolayı yıkılma tehlikesi nedeniyle 6 yıl önce ibadete kapatılmıştı.

Son durumla ilgili DPÜ'den yapılan açıklamada, 6 firmanın katıldığı Çinili Cami'nin çini belgeleme ve çini söküm ihalesinin 2 Mayıs'ta yapıldığı belirtildi.

Caminin çinilerinin zarar görmeden sökülmesinin amaçlandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı son rapora göre, tescilli bir kültürel yapı olan Çinili Cami’nin özgün mimarisiyle yaşatılabilmesi için, camiye adını veren çinilerin zarar görmeden sökülmesi, numaralandırılması ve yapının güncel teknik veriler eşiğinde aynı kontür ve gabaride yeniden inşa edilerek çinilerinin önceki yerlerine konması mevcut koşullardaki en doğru yöntemdir. Bu sürecin her aşaması uzman bilim insanlarından oluşan kurulun gözetiminde ve hazırladıkları raporlar doğrultusunda ilerlemektedir. Çinili Cami’nin Kütahya’nın geleceğinde bir ibadethane ve turizm merkezi olarak yer alabilmesinin tek yolu olan yeniden inşa kararının farklı gerekçelerle ve engellemelerle hayata geçememesi nedeniyle yapının betonarme kısımları her geçen gün zayıflamış, özenle korunması gereken çinilerden bazıları düşüp parçalanmıştır. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Çinili Cami’nin yok olmaması adına aldığı tüm kararları kamuoyuyla paylaşmayı bir borç bilmiş, adımlarını şeffaflık ilkesi doğrultusunda atmıştır. Buradan hareketle süreç içinde atılan son adımı da kamuoyuyla paylaşmak isteriz."

ZİYARETÇİLERİNİ HAYRAN BIRAKACAK CAMİ İNŞA EDİLECEK

DPÜ'nün kendisine emanet edilen Çinili Cami’yi kendisine hayran bırakacak bir yapıya dönüştürülmesinin hedeflendiği dile getirilen açıklama, şöyle devam etti:

"Sayın Valimizin himayesinde Kütahya’nın kadim medeniyetinin mirasçısı olan halkımızın ve geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın içinde güvenle ibadet edecekleri ve Kütahya’yı ziyaret edenleri kendisine hayran bırakacak bir yapıya dönüştürmek için Kütahya Müftülüğü ve cami derneğimiz ile iş birliği içinde var gücüyle çalışmaktadır."

CAMİNİN SADECE ÇİNİLERİ KÜLTÜR VE SANAT DEĞERİ TAŞIYOR

Betonarme olarak inşa edilen Çinili Cami'nin yıkılma tehlikesinin bulundu hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere değinildi:

"Hem zemininde hem de ana taşıyıcı unsuru olan betonarme kısmında ciddi sorunları olan Çinili Cami’yi kendisinden 500 yıl önce yapılan camilere kıyaslamak bazı noktalardan doğru olmaz. Bugün halen ayakta olan tarihi camiler, o günün en büyük mimarları tarafından ciddi mühendislik çalışmaları dâhilinde kesme taş yoğunlukta malzemeler kullanılarak inşa edilmiştir. Çinili Camii’nin ise ana yapı malzemesi nehir kumu ile nervürlü demir kullanılmadan inşa edilmiş betonarmedir. Yapının kubbeyi taşıyan duvarları zayıf ve dayanıksız bir üretimdir. Çinili Camii’nin sanat ve kültür eseri olmasını sağlayan yönü çinileridir."

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ