Eğitim

Kütahya’da üniversite müzeleri ve eğitime katkısı konuşuldu

Abone Ol

DPÜ, Türkiye'de Üniversite Müzeleri ve Eğitime Katkısı konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı.

18-24 Mayıs Müzeler Haftası kapsamında DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Türkiye’de Üniversite Müzeleri ve Eğitime Katkısı başlıklı bir söyleşi düzenlendi. Etkinliğe Kütahya Vali Yardımcıları Aydın Börü ve Mustafa Demir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muammer Gavas, DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Daire Başkanı Bülent Gönültaş, Özel Müzeler Şube Müdürü Mustafa Poyraz, personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.

“BÜNYEMİZDE BERABER ÇALIŞACAĞIMIZ MÜZELER MÜDÜRLÜĞÜMÜZ VAR”

Konuşmacıların özgeçmişlerinin okunmasıyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mecin yaptı. Prof. Mercin, "DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi olarak güzel sanatların içeriği ve yapması gerekenler konusunda çalışıyoruz. Artık bünyemizde beraber çalışacağımız bir Müzeler Müdürlüğü var. Türkiye'de eşine az rastlanan bir yapı olan bu müdürlük sayesinde bünyemizdeki iki müzenin güzel sanatlar disiplini ile bilimsel faaliyetler yürütmeyi amaçlıyoruz. Hem Müzeler Haftası hem de bünyemizdeki iki müzeden birinin açılışının yapılacağı bu günde böyle bir söyleşi yapalım istedik." dedi.

"TÜRKİYE'DE 370 ÖZEL MÜZE BULUNUYOR"

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Müze kütüphane, sanat eserleriyle, güzel sanat eserleriyle, mimariyle, resimle bir arada olan insanların buluştuğu, konuştuğu ve eğitim fonksiyonlarını üstlenen bir yer. Müzeler çocukların zorla götürüldüğü soğuk yerler değil. Sıcak samimi eğitim yapan sanat eseri üreten ve ilham olan müesseler olmaya devam ediyor. Biz de Türkiye olarak fena bir yerde değiliz. Şimdi 370 özel müzemiz bulunmakta. Dünyada pandemi dolayısıyla müzeler kapanırken bizim müze sayımız arttı.

“OKUL DIŞI ÖĞRENME ORTAMLARININ SAYISI ARTMALI”

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Özsoy, “Bu tür müzeler eğitim için çok önemli. Okul dışı öğrenme ortamlarının sayısının ülkemizde çok hızlı bir şekilde artması gerekiyor. Dumlupınar Üniversitesi Müzesi'nin üniversiteye ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“MAYIS AYI MÜZELER AYINA DÖNÜŞTÜ”

Kütahya Müze Müdürü Sevgi Gürdal ise, her yıl 18 Mayıs'ta kutlanan Müzeler Günü'nün Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Müzeler Haftası'na dönüştürüldüğünü kaydederek şunları söyledi: “Aslında Mayıs ayı bir 'Müzeler Ayı'na dönüştü. Bu Mayıs'ta Türkiye'nin dört bir yanındaki müzelerde 'Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah' temasıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Biz de bu çerçevede Seyitömer, Aizanoi ve Tavşanlı kazılarında bulunan eserlerin müzelerimizde kalıcı olarak sergilenmesine bu hafta başlıyoruz. Ahmet Yakupoğlu Müzemizin açılışı için çalışmalar da devam ediyor. Kütahya'da kişi ve kurumlara ait 10 özel müze bulunuyor. Bunlardan biri olan Dumlupınar Üniversitesi Müzesi'nin açılışını da yapıyoruz. Biz müzeciliği eğitimle buluşturmayı amaçlıyoruz ve bu çalışmaları üniversite bünyesinde yapmayı da oldukça kıymetli buluyoruz. Etkinlik, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür belgesi ve plaket sunulmasının ardından sona erdi.