Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da MS hastaları farkındalık için yürüdü

Kütahya’da 900’ün üzerinde kayıtlı

Kütahya’da 900’ün üzerinde kayıtlı MS hastası farkındalık için bir araya geldi, yürüyüş yaptı. MS Yaşam Derneği Başkanı Abdülkadir Gümüş, “İnsanlar MS ile ilgili muayene olmalı. Belli bir sebebi yok. Kalıtsal ya da çevresel faktörler neden olabiliyor.” dedi.

Kütahya’da Dünya Multiple Skleroz (MS) Farkındalık Günü düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Kütahya MS Yaşam Derneği kutlamalar kapsamında MS hastaları, aileleri ve vatandaşların katılımıyla farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Caddesi’nde başlayan farkındalık yürüyüşü Zafer Meydanı’nda son buldu. Yürüyüşe katılanlar alkışlarla hastalığa dikkat çekti.

Yürüyüşün ardından açıklamalarda bulunan Kütahya MS Yaşam Derneği Başkanı Abdülkadir Gümüş, farkındalık yürüyüşünün bu yıl ikinci kez düzenlendiğini söyledi.

Kendisinin de MS hastalığı olduğunu belirten Gümüş, hastalığın fiziki bir belirtisinin olmadığını bildirdi.

Kütahya’da 900’den fazla MS hastası olduğunu aktaran Gümüş, “Hastalığı sadece hastalar boyutunda düşünmemek lazım. Yakınları ve çevresi de bu konuda kontrolden geçirmeli kendisini. Çünkü hastalığın tam nedeni belli değil. Sebebi araştırılıyor. Kalıtsal veya çevresel faktörler de olabiliyor.” dedi.

ms hastaları farkındalık için buluştu

“FELÇ YA DA UZUV KAYIPLARI YAŞANABİLİYOR”

Hastalık hakkında bilgiler veren Gümüş, şöyle devam etti:

“MS sinir üzerilerinde miyelin kılıf dediğimiz kılıflar var. Bu kılıflara bağışıklık sistemimizin dengesizliğinden dolayı bir baskı oluşuyor. Bağışıklık sistemi bu kılıfları ya da sinir hücrelerini bir mikrop gibi görüp saldırıya geçiyor. Kılıflar bozularak plak dediğimiz yapılar oluşuyor. İltihaplanma gibi düşünebiliriz. Bu plaklarda nereye baskı yapıyorsa orada bizim hastalarımızda işte kollarda uyuşma, vücutta yorgunluk, yılgınlık gibi durumlar oluşabiliyor. Daha ağır hastalarda felçler görebiliyoruz. Kol, uzuv kayıpları görebiliyoruz. Hastalığımızın maalesef ki henüz bir tedavisi yok.”

ms hastaları farkındalık için buluştu

ms hastaları farkındalık için buluştu

ms hastaları farkındalık için buluştu