Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da konutların yüzde 60’ı deprem yönetmeliğinden önce yapıldı NE KADAR DAYANIKLISINIZ?

‘Asrın Felaketi’ olarak kayıtlara

‘Asrın Felaketi’ olarak kayıtlara geçen depremin ardından ülkenin pek çok ili gibi Kütahya’da da binaların sağlam olup olmadığı merak konusu oldu. Konut stoğunun yüzde 60’ı Deprem Yönetmeliği öncesinde yapılan Kütahya’da büyük önem taşıyan bina dayanıklılık testleri, vatandaşların isteği üzerine belirlenen kurumlar tarafından yapılıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından özellikle eski binalarda yaşayanlar, binasının sağlam olup olmadığını merak etmeye başladı. Ülkenin birçok ilinde olduğu gibi Kütahya’da vatandaşlar depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdi. Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyenler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor.

BU MAHALLELERE DİKKAT!

  1. derece deprem kuşağı üzerinde bulunan Kütahya’da, TÜİK verilerine göre konutların yüzde 60’ı 2001 yılı, yani Deprem Yönetmeliği öncesinde yapıldı. Yüzde 4’ünün ise hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. Menderes Caddesi, Atatürk Bulvarı, İstasyon Caddesi olarak bilinen Abdurrahman Karaa Bulvarı, Fuatpaşa Mahallesi, Meydan Mahallesi, Yıldırım Beyazıt Mahallesinin bir bölümü, Sevgi Yolu olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi, Saray Mahallesi, Gazi Kemal mahallesi gibi mahallelerde konut yaşlarının çok yüksek olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra Domaniçler Petrol’den Gaybiefendi Mahallesine kadar olan güzergâhta, Bölcek ve Osmangazi Mahallelerinde de zeminin iyi olmaması nedeniyle olası bir depremde binaların yıkılma olasılığı yüksek görülüyor.

DAYANIKLILIK TESTİ NASIL YAPTIRILIR?

Deprem öncesinde önlem alarak binasından emin olmak isteyen Kütahyalılar, bina dayanıklılık testi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca kurum ve kuruluşlara başvurabilecek. Bakanlığın internet sitesinde, başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar yer alıyor. Sadece betondan numune alınarak yapılan tarama işlemi sonrası risk tespit raporu kısa sürede çıkabiliyor. Binanın farklı yerlerinden karotların alındığı, farklı işlemlerin yapıldığı ve numunelerin laboratuvarlarda incelendiği detaylı tarama ise daha uzun sürede sonuçlanıyor. Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri ödüyor. Testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor.

HER KATTAN KAROT ALINIYOR

Bina performans analizi için lisanslı firmalar her kattan beton delme işlemiyle numuneler (karot) alıyor. Alınan numuneler inşaat mühendisleri tarafından basınç testine sokuluyor. Binada kullanılan betonun taşıma kapasitesine bakılıyor. Korozyon oluşup oluşmadığı kontrol ediliyor. Kullanılan demirin projeye uygunluğu kontrol ediliyor, zemin kontrol ediliyor. Bu analizlerden sonra “Bina deprem yönetmeliğine uygun mu?”, “Olası bir depremde ayakta kalabilir mi?”, “Binanın güçlendirmeye ihtiyacı var mı?” soruları cevap buluyor.  CANSU AYDEMİR