Ana Manşet

Kütahya’da eczaneler kepenk kapatmaya hazırlanıyor

Eczacılar yaşadıkları ekonomik zorluklar nedeniyle ülke genelinde kepenk indirmeye hazırlanıyor. Buna göre, Kütahya’da toplam 180 eczane de alınacak karara uyacak.

Abone Ol

Eczacılar yaşadıkları ekonomik zorluklar nedeniyle ülke genelinde kepenk indirmeye hazırlanıyor. Buna göre, Kütahya’da toplam 180 eczane de alınacak karara uyacak.  Türk Eczacılar Birliği ve 56 bölge eczane oda başkanları Ankara’da olağanüstü toplandı.  Toplantıda ilaç fiyat kararnamesinde (İFK) değişiklik yapılmaması nedeniyle yaşanan ekonomik zorluklar konuşulurken, eylemlilik için de ön karar alındı.  Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, toplantı ve eylemlilik kararı ile ilgili Ekspres Haber’e özel açıklamalarda bulundu.  Geçtiğimiz hafta ilaç fiyatlarına yüzde 23 zam geldiğini hatırlatan Ceylan, toplantının ana gündem maddesinin ilaca yapılan zam nedeniyle eczanelerin karlılık payının düşmesi olduğunu bildirdi.  Eczacıların ilaca yapılan zamma karşı olduğunu vurgulayan Ceylan, “Eczacı kendi karlılığı ve İFK'da yapılan düzenlemeyle ilgilenir. Her zaman bunu söyledik.” dedi. 

“GÖRÜŞMELERİMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK”

Konuyla ilgili bakanlık yetkilileri ile görüşmeleri sürdürdüklerini aktaran Ceylan, ancak yapılan görüşmelerde alınan kararların uygulamaya geçirilmediğini ifade etti.  Son zamların ardından eczacıların sesinin duyulması için bir araya geldiklerini anlatan Ceylan, şöyle devam etti: “Eylem sürecinde mi dikkati çekmemiz gerekiyor? Sesini de anlatmamız gerekiyor konusunda bir toplantı yapıldı. Bu toplantıyla beraber görüşmelerin devam etmesi kararı alındı. Eğer süreç sonunda herhangi bir iyileştirme kararı alınmazsa 2025’te eczaneler için çok kötü bir tablonun ortaya çıkacağı görüş birliğine varıldı. Bunun sonucunda da eczanelerle kapatma eylemine gidilecek.”

“BİZ ZAM İSTEMİYORUZ, ÜRETİCİ DEĞİLİZ”

Kapatma eyleminin nasıl olacağı ile ilgili ayrıntıların da konuşulacağını belirten Ceylan, eczanelerin ilaçlara gelen zamlarla birlikte karlılık oranlarının düştüğünü ifade etti.  İlaç fiyat kararnamesi modelininin doğru bir model olmadığını bildiren Ceylan, şunları kaydetti: “Şu anda eczanelerimiz yüzde 13-15 civarında ortalama karlılıkla eczaneden ayakta tutmaya çalışıyorlar. Bir işletme için bu sürdürülebilir bir model değil maalesef. Diyoruz ki ilaç fiyat kararnamesin, tekrar baştan düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu yıllarca söylüyoruz. İlaç fiyatlarına yaptığınız zam ilaç firmalarına, ilaç depolarına yapılan bir zamdır. Biz üretici değiliz çünkü. O ilaca yapılan zamdan sonra eczacı pahalı fiyattan ilacını alıp pahalı fiyattan satmaya devam ediyor. Eczacı için değişen bir şey olmuyor.”

“EYLEMLİLİK İÇİN BİR TAKVİM BELİRLENECEK”

Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol imzalanmadığını aktaran Ceylan, “Dolayısıyla verilen sözlerin hiçbiri tutulmuyor. Biz de eczacılarımızı ayakta tutmak zorundayız. Bunun için eylemlik kararı alındı. Görüşmeler neticesinde bir takvim belirlenecek. Eczane  kapatma eylemi maalesef söz konusu olacak.” diye konuştu. 

“ECZANELERİMİZDE 750 KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYORUZ”

Kütahya merkezde 90, il genelinde 180 eczane bulunduğunu belirten Ceylan, bu kapsamda alınan karara uyacaklarını söyledi.  Bu eczanelerde toplam 750 kişinin istihdam edildiğini aktaran Ceylan, eczacı ailesinin büyük bir aile olduğunu dile getirdi.  Eczanelerin sadece ilaç değil sağlıkla ilgili danışmanlık da yaptığını anlatan Ceylan, “Tüm bunlara rağmen eczanelerimiz kepenk kapatmaya hazırlanıyor diyebiliyoruz. Ben kendi tahminimi söyleyeyim. Bu senenin sonuna kadar herhangi bir iyileştirme veya düzenleme yapılmazsa biz eczanemizi kapatma eylemini hazırlamaya başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

HABER: YAŞAR SARI - BÜNYAMİN DOĞAN

ü