Genel

Kütahya’da avukatlar tek ses oldu

Kütahyalı avukatlar, avukat cinayetlerine dur demek için bir araya geldi. Av. Mehmet Erdal Çam’ın Bodrum’da öldürülmesinin ardından ülke genelinde eş zamanlı basın açıklaması düzenlendi.

Abone Ol
Kütahyalı avukatlar, avukat cinayetlerine dur demek için bir araya geldi. Av. Mehmet Erdal Çam’ın Bodrum’da öldürülmesinin ardından ülke genelinde eş zamanlı basın açıklaması düzenlendi. Kütahya Adliyesi önünde gerçekleştirilen açıklamayı Kütahya Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay, yaptı.  Tek bir kayba daha tahammüllerinin olmadığını vurgulayan Sunay, 6 gün önce Bodrum’da Av. Mehmet Erdal Çam’ın müvekkili tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.  Geçmiş dönemlerde öldürülen meslektaşlarından bahseden Sunay, “Avukatlar; her geçen yıl daha fazla oranda öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların mağduru haline geliyor. Bazen sözlü bazen silahlı olan; bazen müvekkilden bazen karşı taraftan kaynaklanan ve bazen yaralama bazen ölümle sonuçlanan bu saldırıların değişmeyen ortak bir yönü var: Avukatların yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirdikleri için bu saldırılarla karşı karşıya kalmaları ve münferitmiş gibi görülen bu saldırıların aynı zamanda avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine dönük olması.”

“DAVALARIN TARAFI DEĞİL VEKİLLERİYİZ”

Mesleklerini yaparken, can verdiklerini aktaran Sunay, avukatın tehdit altında olmasının, hak arama özgürlüğünün de tehdit altında olduğu anlamına geldiğini dile getirdi.  Davaların tarafı değil, vekili olduklarını bildiren Sunay, şöyle devam etti: “Vekalet etmek mesleğimizin gereğidir. Biz bu görevi üstlenmezsek; adalet işlemez. Bize saldıranların bile muhtaç oldukları savunma hakkı kullanılamaz. Bizler bu görevi, şu veya bu kişilerin menfaati için değil adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesi için yerine getiriyoruz. Acil talebimiz şudur: Yeni yasama döneminde, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmalı, konuyla ilgili TBMM araştırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanlığına sunduğu öneriler kapsamında, gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Devletin tüm kurumlarında ve yurttaşlarda, avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık yaratılmalıdır.”

ü