Genel

Kütahya'da artan sıcaklıklar orman yangını riskini yükseltti

Hava sıcaklıklarındaki artış, Kütahya ve çevresinde orman yangını riskini ciddi şekilde artırdı.

Abone Ol

Hava sıcaklıklarındaki artış, Kütahya ve çevresinde orman yangını riskini ciddi şekilde artırdı.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Ege Bölgesi'nin tamamı ile Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu'nun bir kısmında meteorolojik koşulların orman yangınlarının çıkmasına ve yayılmasına yol açabileceğini belirterek, vatandaşlara önümüzdeki 10 gün boyunca açık alanda ateş yakmamaları konusunda önemli uyarılarda bulundu.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YANGINLA MÜCADELEDE TEYAKKUZDA

OGM yetkililerinden alınan bilgiye göre, orman teşkilatı, 7 gün 24 saat esasına göre, orman yangınlarının önlenmesi ve müdahalenin zamanında yapılması için yoğun bir şekilde çalışıyor. Orman yangınlarıyla mücadelenin ilk aşaması olan "önleme" kapsamında teşkilat, kendi teknolojik altyapısının yanı sıra Meteoroloji Genel Müdürlüğü gibi ilgili kurumlarla da sürekli veri alışverişinde bulunuyor.

Bu veri alışverişi, özellikle "Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS)" sayesinde etkin bir şekilde sağlanıyor. MEUS, sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren bir algoritma kullanarak, orman yangını riski bulunan bölgeleri anlık olarak haritalandırıyor. Bu haritalar, ilgili kurumlarla paylaşılmakta ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanmakta.

OGM yetkilileri, günlük olarak MEUS verilerini değerlendirerek, olası yangın risklerini göz önünde bulunduruyor ve orman bölge müdürlüklerindeki yangın yönetim merkezlerine gerekli uyarıları yapıyor.

ANTALYA VE EGE'DE YANGIN RİSKİ EN ÜST SEVİYEDE

OGM yetkilileri, önümüzdeki 10 gün boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve bu durumun orman yangınları açısından ciddi risk oluşturacağını bildirdi. Orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken yetkililer, vatandaşlardan rekreasyon alanları dışında ateşli piknik yapmamalarını, sönmemiş sigara izmaritlerini ve yangına sebep olabilecek her türlü çöpü orman alanlarına atmaktan kaçınmalarını istediler. Ayrıca biçerdöver ve balya makinesi gibi tarımsal hasat makinelerinin kullanılmasında gerekli önlemlerin alınması, anız yakılmaması ve bahçe temizliğinden çıkan atıkların yakılmaması konusunda uyarılarda bulundular.

Yetkililer, çobanlar, arıcılar, avcılar ve doğa yürüyüşçüleri gibi ormanlık alanlarda bulunan kişilere, yaktıkları ateşleri tamamen söndürmeleri ve herhangi bir ateş ya da duman gördüklerinde derhal 112 acil çağrı merkezini aramaları çağrısında bulundular.

Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi'ne (MEUS) göre, özellikle Kahramanmaraş, Mersin, Antalya, İzmir, Muğla, Isparta, Burdur, Denizli, Afyonkarahisar, Aydın, Uşak, Manisa, Bursa, Eskişehir ile Balıkesir ve Ankara'nın batısında yüzde 60 ila 70 arasında değişen yangın riski bulunuyor. Antalya ve Ege'nin iç kesimlerinde bu oran yer yer yüzde 70 ila 80 düzeylerine çıkıyor.

Bu değerlendirmeler ışığında, AFAD da vatandaşlara SMS aracılığıyla "10 gün boyunca meteorolojik nedenlerle vatandaşların açık alanda ateş yakmamaları, yakanları uyarmaları ve 112'ye bilgi vermesi rica olunur." mesajını gönderdi.

Kütahya’da yaşayan vatandaşların bu uyarılara hassasiyetle yaklaşmaları ve herhangi bir yangın tehlikesine karşı dikkatli olmaları büyük önem taşıyor.

HABER: BÜNYAMİN DOĞAN