Ana Manşet

Kütahya’da 3 boyutlu yazıcıyla üretildi başarıyla uygulandı

Kütahya’da 3 boyutlu yazıcı yardımıyla ameliyatlar yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda omuz protezi ameliyatı gerçekleştirildi.

Abone Ol
Kütahya’da 3 boyutlu yazıcı yardımıyla ameliyatlar yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda omuz protezi ameliyatı gerçekleştirildi.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi başarılı bir ameliyata ev sahipliği yaptı

Hastanede 3 boyutlu yazıcıda üretilen kılavuzlar ile ameliyat tekniği, omuz protezi ameliyatında başarıyla uygulandı.

Ameliyatı, KSBÜ Ortopedi ve Travmatoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Demirhan Demirkıran ve Türk Omuz Dirsek Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Başçı ile beraber gerçekleştirdi.

“YAŞAM KALİTESİNDE ÖNEMLİ BİR İYİLEŞME BEKLENMEKTEDİR”

Kütahya’da başarılı ile uygulanan cerrahi teknik ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Onur Başçı, ters omuz protezinin omuz ekleminin anatomik yapısının tersine çevrildiği bir protez türü olduğunu söyledi.

Bu protezin özellikle rotator manşet yırtığı olan ve diğer omuz cerrahilerinden fayda görmeyen hastalarda kullanıldığını bildiren Başçı, “Kütahya'da gerçekleştirdiğimiz bu ameliyat, 3 boyutlu yazıcı ile üretilen kişiye özel kılavuzlar sayesinde, hastanın omuz eklemine mükemmel uyum sağladı. Bu sayede hastanın hareket kabiliyetinde ve yaşam kalitesinde önemli bir iyileşme beklenmektedir.” dedi.

AMELİYAT SÜRESİ KISALIYOR

Gerçekleştirilen ameliyata ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Demirkıran ise, şunları kaydetti:

Bu yenilikçi yöntemi, omuz ekleminde uzun süreli çıkık ve kürek kemiğinde ileri derecede kemik kaybı olan, omuz hareketlerinde ciddi problemler yaşayan bir hastaya uyguladık. Ameliyat öncesinde hastanın omzunun ayrıntılı bir taraması yapıldı. Elde edilen bu veriler ile KSBÜ Öğretim Görevlisi Emirhan Bozoğlan tarafından 3 boyutlu yazıcımız kullanılarak hastanın omzunun birebir kopyasını ürettik. Bu kopya, ameliyat öncesinde plan yapmamıza ve cerrahinin provasını gerçekleştirmemize olanak tanıdı. Üretilen bu kopya sayesinde protezin ve vidalarının yerleştirileceği yönleri yüksek hassasiyetle belirleyen kişiye özel kılavuzlar ürettik. Böylece ameliyat sırasında karşılaşılabilecek zorluklar en aza indirildi, ameliyat süresi kısaldı ve cerrahi müdahalenin başarısı artırıldı. ü

“KARMAŞIK ORTOPEDİK PROBLEMLERİ OLAN HASTALARA YENİ UMUT”

Demirkıran, bu tür kişiye özel ve hassas cerrahi müdahalelerin gelecekte daha yaygın hale geleceğini ve Kütahya'daki bu başarılı uygulamanın, tıp dünyasında 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin kullanımına dair umut verici bir örnek oluşturduğunu dile getirdi.

Bu yöntemin karmaşık ortopedik problemleri olan hastalar için yeni umut olduğunu vurgulayan Demirkıran, cerrahlara da ameliyat öncesi daha detaylı ve güvenli planlama yapma imkânı sunduğunu bildirdi.

Demirkıran, “Bu başarılı operasyonun ardından benzer yöntemleri farklı ortopedik vakalarda da yaygınlaşarak uygulamayı planlamaktayız. Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Tekin, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sezgin Zeren ve Başhekimimiz Prof. Dr. Hasan Emre Aydın’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.” diye konuştu. Kaynak: KSBÜ