Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KÜTAHYA KAMUOYUNA AÇIK MEKTUP

               Bu yazımda uzun zamandır dikkatimi çeken bir konuyu dile getireceğim. Hiçbir kasıt olmadığını ve sadece merak ettiğim için bazı sorular soracağımı belirtmek isterim.

               Bazı cadde, sokak, okul isimleri hakkında sorular bunlar. Bu yerlere herhalde ülkemize çok faydası dokunmuş liderler, siyasiler, devlet adamları, yazarlar, şairler ve ya o ile çok faydası dokunmuş değerli şahsiyetlerin, valilerin, belediye başkanlarının isimleri veriliyordur sanırım. Elbette verilmeli de…

               Geçen Kütahya’mızda bir okulumuzun ismi dikketimi çekti. Mehmet Akif İnan Ortaokulu. “Kütahya’nın böyle kıymetli bir evladı mı varmış?” bir bakayım diye Google’de araştırdım. Meğerse bir şairmiş. Kahramanmaraşlı bir şair. Meğer Yedi Güzel Adam diye tabir ettikleri, sadece belli bir kesime hitap eden şairlerden biri. Kendim de elli seneyi aşkın süredir şiirle uğraşan, bine yakın şiir kitabı okumuş biri olarak bu ismi hiç duymamışım. Ayıp etmişim belki. Ama beni etkileyen hiçbir şiirine rastlamamışım demek ki. Hem bu isimler son yirmi senede parlatılan isimler. Bizim okul yıllarımızdaki Edebiyat ve Türkçe kitaplarında rastlamadığımız isimler yani.

               Şiir yönünü eleştirmiyorum. Belki bazılarını etkiliyordur, anlarım. Benim anlamadığım bu kişinin Kütahya ile ilgisi. Kahramanmaraş’ta ya da ilçelerindeki okullara adı verilse yadırgamam. Ama niye Kütahya’da? Başka illerin bu tip yerlerinde Kütahyalı şahs,iyetlerin isimleri var mıdır? Oralar (mesela benim ismimi) kabul eder mi?

               Kendi tarihini bilmeyen. Sahip de çıkmayan insanlarız.

               Bir araştırın.

  • Divan edebiyatına en çok şair veren il Kütahya’dır. (Şeyhi, Ahmedi, Ahmedi Dai, Sunullah Gaybi, Firaki, Askeri, Arifi, Pesendi vb…)
  • Erguniyye Mevlevihanesi’nin ve Germiyan Beyliği’nin sanat sevdası nedeniyle musiki’de en değerli isimler Kütahyalıdır. (Seyyid Ebubekir Dede, Ali Nutki Dede, İbrahim Künhi Dede, Abdülbaki Nasır Dede, Kutb-u Nayi Osman Dede vb…)
  • En ünlü ressamlar Kütahyalı’dır. (Ahmet Yakupoğlu, Abdullah Taktak, Hüseyin Yüce vb..)

               Artık diğer devlet adamları, rütbeli askerler, şehzadelerden falan söz etmiyorum.

               Peki, bu kadar değerli insanlar varken niye Kütahya’dan dahi geçmemiş, suyundan içmemiş, bir soğan cücüğü dahi dikmemiş birinin ismi verilir Kütahya’da  bir okula? Bilen varsa lütfen anlatsın.

               Sayın Vali’mizden, Beleiye Başkanımız’dan, Milli Eğitim Müdürümüz’den, bu konuda yetkisi olan herkesten rica ediyoruz. Lütfen Kütahya’mıza hizmet edenlerin isimlerini verin bu saydığım yerlere.

               En azından ahd-i vefa için…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER