Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya DPÜ’de atıklar pelet yakıtına dönüştürülüyor

Kütahya’da Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ),

Kütahya’da Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ), geçen yıl yerleşkedeki 10 ton atık işlenerek pelet yakıtına dönüştürüldü.

Üniversite yerleşkelerindeki bahçe atıkları, biçilen çimenler ve lavanta atıklarının enerjiye dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için DPÜ Tavşanlı Meslek Yüksek Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik tarafından proje yürütülüyor.

Prof. Dr. Çelik, insan nüfusunun artması, teknolojinin gelişmesi ve elektronik eşya kullanımının çoğalmasıyla dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de enerji sarfiyatının hızla arttığını söyledi.

Yaklaşık iki yıl önce atıkların ekonomiye kazandırılması yönelik başlatılan proje kapsamında üniversitenin Tavşanlı yerleşkesinde pelet üretim ünitesi kurduklarını bildiren Çelik, “Üniversitemizin yerleşkesinde periyodik olarak oluşan bahçe atıkları, biçilen çimenler ve lavanta atıkları kurduğumuz ünite ile pelet yakıtına dönüştürülerek okulumuzda ısınma amaçlı kullanıldı. Geçen yıl atıklardan 10 ton pelet yakıtı üretimi gerçekleştirdik.” dedi.

Çelik, ünitede pelet üretiminde kullanılan makineyi de geliştirdiklerini aktardı.

DPÜ YERLEŞKESİNDEKİ 214 TON BİTKİSEL ATIK PELET YAKITINA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Bundan sonraki aşamada ise 1500 dekar alana sahip üniversite yerleşkesindeki yaklaşık 214 ton atığın pelet yakıtına dönüştürülmesi için çalışma yürüttüklerini anlatan Çelik, “DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesi’nin pelet yakıtına dönüştürülebilecek atık miktarı ve sürdürülebilirliğini araştırdık. Yaklaşık 1500 dekar alana sahip yerleşkemizde 167 ton biçilmiş çimen, 36 ton orman atığı ve 10 ton yaprak olmak üzere toplamda 214 ton bitkisel atık oluştuğunu tespit ettik. Bu atıklar 90 bin metreküplük doğalgazın enerjisine karşılık geliyor.” diye konuştu.

Pelet yakıta dönüştürülecek 214 ton atığa eş değer olan 90 bin metreküp doğal gazın parasal değerinin yaklaşık 1 milyon lira olduğunu dile getiren Çelik, üretim maliyetleri çıkarıldığında ise yıllık yaklaşık 700 bin lira üniversiteye katkı sağlayacağını belirtti.

“PELET HEM ISINMA HEM DE ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN KULLANILABİLİR”

Üniversitenin kendi ürettiği pelet yakıtından ısınmanın yanısıra elektrik üretimi yapılması için de çalışmalar yürütüleceğini vurgulayan Çelik, “Gelecekte DPÜ Evliya Çelebi yerleşkesine kurulacak yakıtı pelet olan buharlı santral ile hem elektrik üretimi hem de bu buhar ile ısınmayı sağlamayı amaçlıyoruz.” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE’DE 20 MİLYON TON PELET YAKITINA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLECEK BİTKİSEL ATIK BULUNUYOR”

Türkiye’de yıllık üretilen pelet miktarının 150 bin ton olduğunu aktaran Çelik, şöyle devam etti:

“Orman Genel Müdürlüğünün 2022 verilerine göre biyoenerjide kullanılabilecek odunsu biyokütle potansiyeli ve yıllık atık potansiyeli 5 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) 2022 verilerine göre, Türkiye’nin tarımsal atık potansiyelinin yıllık 15 milyon ton olduğu, toplam olarak ise 20 milyon ton pelet yakıtına dönüştürülebilecek bitkisel atık bulunuyor.”

İsmet Çelik, dünyanın birçok ülkesinde pelet yakıtı üretiminin yüksek olduğunu, Türkiye’de yaklaşık 20 milyon tona ulaşan bu atıkların pelet yakıtına dönüştürülerek çevreci enerji elde edilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ.

1 2 3 6