Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan istihdam verilerinin ardından "yumuşak iniş" yapılabileceğine dair beklentiler artarken, Orta Doğu'daki devam eden gerilim karışık bir seyir izlenmesine neden oluyor.
YATIRIMCILARIN ODAĞI ENFLASYON VERİLERİ
ABD'de ekonominin resesyona girmeden enflasyonu hedeflenen seviyeye indirme umutları devam ederken, yarın açıklanacak enflasyon verileri yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. Analistler, bu verilerin ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapıp yapamayacağına yönelik önemli sinyaller verebileceğini belirtiyor.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek adımlarına ilişkin beklentiler de değişebilir. Bugün açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları da yakından takip edilecek. Fed yetkililerinin açıklamaları, piyasalardaki dalgalanmaları etkileyebilir.
PETROL FİYATLARI HİZBULLAH'TAN ETKİLENDİ
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu an yüzde 4,02 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi 102,6'dan işlem görüyor. Altın fiyatları, dün yüzde 0,8 değer kaybederek 2.619 dolara düştü. Brent petrolün varil fiyatı ise Hizbullah ile İsrail arasındaki ateşkes olasılığına dair haberlerin ardından dalgalı bir seyir izliyor.
New York Borsası'nda ise Dow Jones endeksi yüzde 0,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,97, ve Nasdaq endeksi yüzde 1,45 değer kazandı. Avrupa borsalarında ise satış ağırlıklı bir seyir hakimken, bölgedeki resesyon endişeleri sürüyor.
ASYADA DA NEGATİFLİK HAKİM
Asya tarafında ise yeni işlem gününde Japonya hariç negatif bir seyir izleniyor. Çin'de hükümetin yeni ekonomik teşviklere isteksizliği, piyasalarda satıcılı bir hava yaratmış durumda. Japonya'nın yeni ekonomi bakanı, Merkez Bankası’nın para politikası konusundaki kararlarının yargı yetkisine girdiğini belirtti.
Küresel piyasalardaki bu dalgalanmalar, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Yurt içinde ise Borsa İstanbul, dün alıcılı bir seyir izleyerek BIST 100 endeksini önceki kapanışa göre yüzde 0,15 artırarak 9.044,89 puandan kapattı. Dolar/TL ise 34,2690 seviyesinden işlem görüyor.