Ülke genelindeki turizm çalışmalarına ilişkin açıklama yapan MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş: “Bir yandan fiziki alanda çalışmalar yürütürken diğer yandan yeni sanatçıların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında kültür sanat iklimini hâkim kılıyoruz” dedi.
MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş’ın, TBMM 2023 Yılı Plan Bütçe komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bütçesi üzerine bir konuşma yaptı. Bütçe görüşmelerinin hayırlı olmasını temenni eden Erbaş, Türkiye’nin turizmde geldiği noktaya ilişkin bilgiler verdi, önerilerde bulundu.
2021 YILINDA 3 BİN 480 ADET ESER TÜRKİYE’YE GERİ GETİRİLDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye merkezli bir perspektif geliştirdiğini kaydeden Ahmet Erbaş: “Bu topraklara ait olan ne varsa, bizim kültürümüze, medeniyetimize dair tüm eserler dünyanın neresine kaçırıldıysa da bulunup geri getirildi. Bu çerçevede 2002 yılından günümüze kadar 9 bin 36 adet eser yurt dışından geri getirilmiştir. Sadece 2021 yılında 3 bin 480 adet eseri Türkiye’ye geri getirmişiz. Bunun için Bakanlığımızda Kaçakçılık Daire Başkanlığı kuruldu” ifadelerini kullandı.
UNESCO’DAKİ ALAN SAYISI 9’DAN 19’A YÜKSELDİ
Milletvekili Erbaş, UNESCO Dünya Miras Listesindeki alan sayısının 9’dan 19’a yükseldiğimi söyledi. Kazı yapılan her yerde yeni bir arkeolojik değerin ortaya çıktığına da vurgu yapan Ahmet Erbaş: “Bir süre önce bölge ve ülke turizmi açısından büyük bir önem arz eden Mardin Midyat’ta yer altında tarihi bir şehir ortaya çıkardık. Ülkemizin dört bir yanında yeni kültür ve sanat merkezlerinin inşa edilmesine katkı sağlarken diğer yandan modern kütüphaneleri halkımızın hizmetine sunuyoruz. Bir yandan fiziki alanda çalışmalar yürütürken diğer yandan yeni sanatçıların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında kültür sanat iklimini hâkim kılıyoruz” diye konuştu.
“TURİZMDE BİR YERE GELMEK İÇİN KÜLTÜR VE SANAT ŞART”
Kültürel ve sanatsal çalışmaları ülkenin tanıtımından, turizminden bağımsız düşünmenin mümkün olmadığını da ifade eden Milletvekili Erbaş: “Eğer turizmde bir yere gelmek istiyor, dünyada ayrışmak, farklılaşmak istiyorsanız, bunu kültür ve sanatla gerçekleştirebiliyorsunuz. Kültür deyince içine birçok farklı kategori girdiğini de hatırlatmak isterim. İşte bunu başarabildiğiniz takdirde, birliğini sağladığınız zaman turizm ziyaretçi sayılarınız da gelirleriniz de artıyor” şeklinde konuştu.
“TURİZM POTANSİYELİNE SAHİP OLMAK YETMİYOR”
Bir ülkenin turizmden en güçlü şekilde faydalanması için o ülkenin güçlü bir turizm potansiyeline sahip olmasının yetmediğini söyleyen Erbaş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bunun yanında o potansiyelin etkin bir şekilde yönetilmesi, profesyonel bir anlayışla çalışılması da gerekiyor. Bu açıdan TGA Türk turizmine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Ajans marifetiyle dünyanın dört bir yanında tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Pandemi sürecinde, dünya turizminde ciddi bir durgunluk yaşanırken dahi Türkiye’nin bu alanda hep bir adım önde olmasının sebebi işte tam da budur.”