Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kronik hastalara uzmanlardan kurban eti uyarısı!

Kronik hastalara uzmanlardan kurban eti uyarısı! Kurban etinin sağlıklı bir şekilde nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Kronik hastalara uzmanlardan kurban
Kronik hastalara uzmanlardan kurban eti uyarısı! Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban etinin nasıl ve ne zaman tüketileceği konusu, her yıl olduğu gibi bu yıl da merak edilen konular arasında. Prof. Dr. Fatma Çelik, kurban etinin sağlıklı bir şekilde nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Kronik hastalara uzmanlardan kurban eti uyarısı!

Bayram sofralarında etin yanı sıra tatlı tüketimi de artar. Biruni Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Çelik, “Bu kadar sıcak havada eti çok tüketirsek ve yanında şerbetli tatlılar da yersek normalden çok daha fazla enerji alırız. Bu enerjiyi sıcak havada harcamak zor olabilir.” diyerek uyarıda bulundu. Çelik, aşırı kalori alımının vücutta yağ olarak depolanacağını ve özellikle ileri yaştaki erkeklerde kolesterol seviyesinin yükselebileceğini belirtti. Ayrıca, et ve tatlı tüketiminden sonra mutlaka egzersiz yapılması gerektiğini vurguladı.

Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?

Prof. Dr. Fatma Çelik, kurban etinin yanında meyve, sebze, yoğurt, tahıl ve kuru baklagiller tüketilmesinin önemini vurguladı. “Etle birlikte meyve ve sebze tüketimini artırmalı, ayran, yoğurt gibi süt ürünleri de eklemeliyiz. Et tükettikten sonra su, meyve sebze, süt ve yoğurt gibi gıdalarla denge sağlamalıyız. Tahıl grubu ve kuru baklagiller de soframızda yer almalı. Bayramda sebze, meyve ve tam tahıllar sürekli tüketilmeli; bir gün kuru baklagiller, bir gün kuruyemişler ve mutlaka her gün yoğurt ile serin su tüketilmelidir.” dedi.

Kronik Hastalara Et Uyarısı

Prof. Dr. Fatma Çelik, kronik hastalığı olan kişilerin aşırı et tüketiminden kaçınmaları gerektiğini belirtti. “Diyabet, kalp damar hastalığı, beyin ve sinir damarlarında problem olanlar, böbrek ve karaciğer hastaları çok fazla et tüketmemelidir. Böbrek ve karaciğer yetmezliği hastalarının da et tüketmesi önerilmez. Gut hastalığı olanlar da et tüketirken dikkatli olmalı ve diyetisyenlerinin talimatlarına uymalıdır.” dedi.

Kurban Eti Ne Zaman Yenmeli?

Prof. Dr. Fatma Çelik, kurban etinin taze olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti. “Kurban eti mutlaka dinlendirilmelidir. Taze et çok sert olur ve piştiğinde sindirilmesi zorlaşır. Bu nedenle dinlenmiş olması önemlidir. Oda sıcaklığında 24 saatte toparlanırken, hava sıcaksa dışarıda bırakılması uygun değildir. Et buzdolabında bir hafta bekletildiğinde olgunlaşır ve yeme kıvamına gelir.” diyerek etin doğru şekilde muhafaza edilmesinin önemini vurguladı.