Sağlık

Kolda ve bacakta ani güç kaybı inme belirtisi olabilir

Nöroloji Uzmanı Dr. Can Çubuk, kolda ve bacakta ani güç kaybının inme belirtisi olabileceğini açıkladı.

Abone Ol

Nöroloji Uzmanı Dr. Can Çubuk, kolda ve bacakta ani güç kaybının inme belirtisi olabileceğini açıkladı.

Uzmanın yaptığı açıklamaya göre, inme, beyin sağlıklı kan akışının kesilmesine neden olan damar tıkanıklığı sonucunda nörolojik fonksiyon kayıplarına yol açan bir klinik durumdur.

Açıklamada, bu süreçte beyne yeterli oksijen ve besin maddelerinin ulaşmamasının, beyin hücrelerinin ölümüne yol açabileceğine vurgu yapılırken, inmenin tüm dünyada kalp hastalıkları ve kanserden sonra en sık karşılaşılan ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer aldığı, bu nedenle erken müdahalenin büyük bir önem taşıdığı belirtildi.

Nöroloji Uzmanı Dr. Can Çubuk'un açıklamalarına yer verilen metinde, inmenin beyni besleyen damarlardan birinin ani tıkanması, akımının azalması veya bu damarların yırtılması sonucunda meydana gelebileceği ifade edildi.

Çubuk, inme geçiren hastaların yatağa bağımlı hale gelebileceği, konuşma ve yürüme zorlukları yaşayabileceği ve bilişsel işlevlerini yerine getirememe riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek şu belirtilere dikkat çekti:

Kolda ve bacakta ani gelişen güç kaybı ve hissizlik, yüzde kayma ve konuşma bozukluğu, bilinç bulanıklığı, peltek konuşma, anlama ve algılamada güçlük, bilinç bulanıklığı, baş dönmesi, yürüme güçlüğü, denge ve koordinasyon kaybı, tek veya iki taraflı görme kaybı, çift görme, şiddetli ve ani başlangıçlı baş ağrısı, yutma bozukluğu, ses kısıklığı ve hafıza kaybı inme belirtileri arasındadır. Bu belirtilerden yalnızca biri veya birkaçı aniden ortaya çıkabilir.

"İLK 4,5 SAAT İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANABİLİR"

İnmede ilk 4,5 saat içinde ilaç tedavisi uygulanabildiğini kaydeden Çubuk, ilk 6 saate kadar anjiyo ile damar tıkanıklığının giderilmesinin de mümkün olabildiğini bildirdi.

Damar tıkanıklığına bağlı gelişen inmelerde anjiyo ile tedavinin de birçok klinik araştırmayla faydasının kanıtlandığını ve tüm dünyada uygulandığını belirten Çubuk, "Bu tedavide, anjiyo yaparak tıkalı olan beyin damarına ulaşılması ve pıhtının çıkarılması amaçlanır. Pıhtıyı çıkarmaya yönelik farklı teknikler kullanılabilir. Anjiyo ile inme tedavisi de ne kadar erken yapılabilirse o kadar başarılı olur." bilgisini verdi.