Ekonomi

Kırmızı et arzı yerli üretimle artırılacak

Türkiye'de kırmızı et arzını artırmak ve ithalatı azaltmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, etçi anaç hayvan varlığını güçlendirmeye yönelik önemli projelere imza atıyor.

Kırmızı et arzı yerli üretimle artırılacak
Abone Ol

Türkiye'de kırmızı et arzını artırmak ve ithalatı azaltmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, etçi anaç hayvan varlığını güçlendirmeye yönelik önemli projelere imza atıyor. Bu doğrultuda, "Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi" ile küçük işletmelere gebe büyükbaş hayvanlar temin edilerek kırmızı et üretiminin artırılması hedefleniyor.

Proje Kapsamında Sağlanan Destekler

Bakanlık, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmelerindeki gebe büyükbaş hayvanları, uygun maliyetlerle küçük işletmelere sunacak. Bu proje kapsamında üreticilere, Ziraat Bankasından sübvansiyonlu kredi ve bir yıl boyunca bakım ve besleme desteği verilecek. Ayrıca, satın alınan hayvanlar bir yıl sigortalı olacak ve sigorta bedeli Bakanlık tarafından karşılanacak.

Besilik Angus Çiftlikleri ve Yerli Üretim Artışı

Etçi anaç büyükbaş hayvan üretimi özel sektörde de hızla yayılmaya başlarken, Adana’daki bir çiftlikte angus cinsi buzağılar satışa sunuluyor. Besilik angus üretimi, Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynayacak. Besiciler, özellikle angus, limuzin ve hereford gibi et ırkı hayvanlar ile üretim yapmak istiyor. Bu durum, dışa bağımlılığı azaltmayı ve yerli üretimi artırmayı amaçlıyor.

Yerel Üretimin Teşvik Edilmesi

Dost Ziraat İşletmeleri Direktörü Ali Oğuz, Bakanlık tarafından başlatılan politikalara ilişkin, yerli üretim ve gıda güvenliği adına önemli katkılar sağlanacağını belirtti. Oğuz, özellikle genç ve kadın çiftçilere öncelik verilmesinin büyük bir adım olduğunu ifade etti.

Oğuz, ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye’de 600 bin etçi damızlık üretimi gerçekleşirse, bu kısa vadede et arzı açığını kapatmaya katkı sağlayacak."

Üreticilere Mesaj: "Danasını Alacağınıza Anasını Alın"

Angusların et kazancının diğer ırklara göre daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Oğuz, büyük besi işletmelerine şu tavsiyede bulundu:

"Danasını alacağınıza anasını alın. Elde edeceğiniz yavrularla geleceğinizi planlayın."

Bu öneri, ithalata dayalı besi danası modelinin yerine, yerli üretimle sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Gıda Güvenliğine Katkı ve Üretici Kazancı

Oğuz, verimsiz sütçülük yerine kaliteli et ırkı hayvan yetiştirmenin daha düşük maliyetli, zahmetsiz ve kazançlı olduğunu vurguladı. Ülke genelinde et ırkı anaç hayvan yetiştiriciliğiyle, hem üreticilerin kazanç sağlaması hem de gıda güvenliğine katkı sağlanması hedefleniyor.

Başarılı Yerel Üreticiler

Uşak'taki Rahmi Konkur'un, ithalata bağımlı olmadan başarılı bir şekilde besicilik yaptığını belirten Oğuz, bu tür örneklerin tüm ülkeye yayılması gerektiğini belirtti. Bakanlık, bu başarılı üreticilerin yöntemlerini inceleyerek üretim seferberliğini yaygınlaştırmayı amaçlıyor.​​​​​​​