Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Keneler 200’e yakın hastalığın taşıyıcısı olabilir

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Adem Keskin, kenelerin sadece Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olmadığını, aynı zamanda yaklaşık 200 kadar hastalığın taşıyıcısı olabileceğini belirtti

Keskin, Türkiye’de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının teşhis edilmesi ve yayılması konusunda çalışmaların arttığını ifade etti.

Keneler 200e yakın hastalığın taşıyıcısı olabilir

Keskin, 2008 yılından bu yana kene araştırmaları üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirtti ve Ondokuz Mayıs ve Artvin Çoruh Üniversiteleri ile ortaklaşa yabani hayvanlardaki kene populasyonları ve bu kenelerin taşıdığı hastalıklar üzerine araştırmalarına devam ettiklerini açıkladı.

Keneler 200'e yakın hastalığın taşıyıcısı olabilir

Keskin, insanlara parazitlenen kene türlerinin neden olabileceği hastalıklar konusunda araştırmalarına devam ettiklerini vurguladı ve şunları söyledi: “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının artmasıyla kenelerin aktivitelerinde de bir artış yaşanıyor. Bu sebeple halkımızın keneler konusunda daha bilinçli olmaları gerekiyor.”

Keneler 200e yakın hastalığın taşıyıcısı olabilir

Özellikle 2000’li yılların başında “Hyalomma marginatum” cinsi kenelerin popülasyonunda artış ve insanlarda Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının görülmesiyle birlikte araştırmaların yoğunlaştığına dikkat çeken Keskin, şunları belirtti:

“Kenelerin KKKA virüsünü bulaştırabildiği uzun süredir biliniyordu. Ülkemizde ilk defa, 2002 yılında Tokat’ta bir hemşirede KKKA hastalığının tespit edilmesiyle bu durum fark edildi. Ancak KKKA hastalığının tespit edilmesinden önce de ülkemizde kene araştırmaları yapılmaktaydı. 2002 yılından sonra insanlar üzerinden bulaşan kenelerle ilgili yoğun çalışmalar yapıldı ve bu süreçte oldukça detaylı veriler elde edildi. Keneler sadece ülkemize özgü bir problem değil, her ülkede hastalıkları bulaştırabilirler. Ayrıca, keneler sadece KKKA hastalığına yol açmazlar, aynı zamanda 200’den fazla hastalık etkeninin taşıyıcısı ve bulaştırıcısı olabilirler. Bu konuda yapılan çalışmalarla birlikte ortaya çıkacak daha fazla bilgi bulunmaktadır. Kenelerle bulaşan birçok hastalık mevcuttur.”

Keneler 200'e yakın hastalığın taşıyıcısı olabilir

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz da havaların ısınmasıyla Tokat ve bölgede KKKA hastalığında artış görüldüğünü vurguladı. Keneler 200'e yakın hastalığın taşıyıcısı olabilir

Yılmaz, “KKKA hastalığının ilk olarak 2002 yılında Tokat’ta tespit edildiğini belirtti ve şunları ekledi: “Bu alandaki çalışmalarımız, üniversitemizin biyoloji bölümünde kene türleriyle ilgili önemli adımların atılmasını sağlıyor. Arkadaşlarımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan hayvanlardan, Çankırı’dan, Samsun Kızılırmak Deltası’ndan göçmen kuşlardan, Türkiye’den kemirgenlerden ve Cezayir’deki küçük memelilerden toplanan keneler üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.”

 

KAYNAK: AA