Ekonomi

Kamuya taşıt alımında yerli ve çevreci araçlara öncelik verilecek

Türkiye'nin ekonomik yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP), 2024-2026 yılları için önemli kararlar içeriyor

Abone Ol

Türkiye'nin ekonomik yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP), 2024-2026 yılları için önemli kararlar içeriyor. Program, kamu harcamalarında tasarrufa odaklanırken, çevreci ve ekonomik çözümlere de vurgu yapıyor.

2024-2026 döneminde, kamu harcamalarında tasarruf sağlayacak yapısal değişiklikler hayata geçirilecek. Deprem ve afet riski harcamaları dışında kamu açığı azaltılacak ve maliye politikasının sürdürülebilirliği güçlendirilecek.

Kamu harcamaları, sistemli bir şekilde gözden geçirilecek ve verimsiz alanlar kapatılacak, yeni harcamalar sınırlanacak.

Kamu yatırım programı, ekonomik ve sosyal fayda sağlayacak projelere öncelik verilerek rasyonelleştirilecek.

Hazine nakit rezervi güçlendirilerek daha etkin kullanılacak ve "Tek Hazine Kurumlar Hesabı" kapsamı genişletilecek.

Sektörel kamu alımları düzenlemeleri hayata geçirilerek tasarruf odaklı merkezi kamu alım politikaları genişletilecek.

Kamu taşıtlarının kullanımı, ihtiyaç analizleri doğrultusunda yeniden değerlendirilecek. Yeni taşıt alımlarında ekonomik ve çevreci araçlara öncelik verilecek.

Vergi tabanı genişletilerek kamu mali yönetiminin sürdürülebilirliği artırılacak. Vergi harcamaları gözden geçirilecek ve etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler gözden geçirilecek.

Vergi kanunları güncellenerek gelir, kurumlar ve katma değer vergileri ile vergi usul kanunları için düzenlemeler yapılacak. Doğrudan vergilerin payı artırılacak.

Çevre dostu karbon vergileri ve fiyatlandırma araçları analiz edilerek ekonomik ve sosyal etkiler göz önünde bulundurulacak.

Kayıt dışılıkla mücadelede teknolojik imkanlar daha fazla kullanılacak ve dijital faaliyetlerde kayıt dışılığı önlemeye yönelik çalışmalar yapılacak.

Sosyal güvenlik sistemi güncellenecek ve mali sürdürülebilirlik artırılacak. Prim borçları takip ve tahsilat süreçleri iyileştirilecek.

Sosyal yardım sistemi, ailelere odaklanan ve geliri garanti eden bir yapıya dönüştürülecek. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu daha etkin kullanılacak.

Türkiye, bu stratejilerle ekonomik ve çevresel açıdan daha sürdürülebilir bir geleceğe adım atmayı hedefliyor.