Kamu kurum ve kuruluşlarının personel servisi giderlerinde yaşanan üç katlık artış sonrası, memurların toplu taşıma kartlarıyla işlerine gitmeleri sağlanacak.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın raporuna göre, ekonomik olmayan hatlardaki servislerin durdurulması ve çalışanlara toplu taşıma kartlarının sağlanmasıyla maliyetlerin azaltılması hedefleniyor.
Maliyetlerdeki Artışa Karşı Tasarruf Tedbirleri
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri geçen yıla göre üç kat artarak 998,6 milyon liraya ulaştı. Bu durum, kamu bütçesinde önemli bir yük oluşturuyor.
Ocak ayında 141,7 milyon lira, Şubat ayında 379,6 milyon lira ve Mart ayında 477,3 milyon lira olmak üzere, 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri toplamda 998,6 milyon lira olarak gerçekleşti.
Geçen yılın aynı döneminde bu giderin toplamı 363.5 milyon lira idi, bu da devletin servis taşımacılığı için ödediği paranın yaklaşık üç kat arttığını gösteriyor.
Geçmişte Alınan Tedbirler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2021'de imzaladığı genelgede kamu kurum ve kuruluşlarında tasarruf tedbirlerine personel servislerinin de dahil edilmesi öngörülmüştü.
Bu genelgede, en etkin ve ekonomik yöntemlerin tercih edilmesi vurgulanırken, birbirlerine yakın yerleşkelerde bulunan kurumların servis hizmeti ihalelerini birlikte yapmaları istenmişti. Ayrıca, servis hizmetinden yararlanan kişi sayısının araç kapasitesinin yüzde 70'inin altında olması durumunda ilgili hatta servis konmaması gerektiği belirtilmişti.
Haziran 2023'te ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve başlar başlamaz, kamu kurumlarına tasarruf genelgesi göndermişti.
Bu genelge, Erdoğan tarafından çıkartılan genelgeyi hatırlatarak kamu kuruluşlarının belirlenen kurallara uymasını öngörmüştü.