Böyle bir durumda hasta, hemen en yakın hastaneye götürülmelidir. Kalp krizinde zaman altın değerindedir. Öyle ki; kişi kalp krizinin birinci saatinde hastaneye ulaşırsa, kalp krizi geçirmemiş bir insandan farkı olmadan hayatını devam ettirme şansına sahip olur.
Unutmayın ki kalp krizi geçiren kişilere yardım etmek için en önemli adım acil servisi aramak ve profesyonel tıbbi yardımı beklemektir. Bu öneriler, profesyonel yardımın gelmesi sırasında hayat kurtarabilecek geçici önlemlerdir.
Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?
- Yaş
- Yüksek kolesterol ve trigliserit seviyesi
- Hipertansiyon
- Şeker hastalığı
- Obezite
- Stres
- Koroner arter spazmı
- Yüksek tansiyon
- Diyabet
- Nadir görülen tıbbi durumlar
- Travmalar
- Kan damarlarında yırtık
- Hipoksi (kandaki oksijen eksikliği)
- Genetik faktör
- Fiziksel aktivite yetersizliği
- Sağlıksız beslenme
Kalp krizi anında ne olur?
Kalp krizi sırasında özellikle birkaç dakika boyunca yaşanan göğüs ağrısı veya sıkışma hissi gibi belirtiler, kalp kasının oksijensiz kalmasından kaynaklanan bir durumdur. Kalp kasına giden oksijenin azalması, kalp kasının hasar görmesine ve ölmesine neden olabilir.
Kalp krizi öncesinde ortaya çıkan belirtiler nelerdir?
Göğüste yanma ve sıkışma hissi, solgunluk, terleme ve nefes darlığı, kalp krizinin ilk belirtileri arasındadır. Bu belirtiler, eğer kalp damarı tam tıkanmışsa saatler boyu devam edebilir ve gerekli müdahale yapılmadan ağrının geçmesi çok olası değildir. Kalp krizi belirtileri ciddi bir tıbbi acil durumu gösterir ve hemen profesyonel yardım alınmalıdır.
Kalp krizi nasıl hissedilir?
Kalp krizinde görülen en temel belirti göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Ayrıca bu ağrı sol kola, boyuna, omuzlara, karına, çeneye ve sırt bölgesine yayılabilir. Bu belirtiler ciddi bir tıbbi acil durumu gösterir ve derhal profesyonel tıbbi yardım gerektirir.
ü