Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KADINLARDA DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLLERİ VE ÖNEMİ

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Huri Güvey; ‘’Kadın hastalıklarında düzenli sağlık kontrolleri ve önemi’’ ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Herhangi bir sağlık problemi olmasa dahi, belli aralıklarla sağlık kontrolünden geçilmesi gerektiğini aktaran Huri Güvey: “Düzenli sağlık kontrolleri sayesinde elde edebileceğimiz hastalıkların erken teşhisi, uygulanacak tedavinin başarılı sonuçlanması için oldukça önemlidir” dedi. Güvey, kadınlarda yapılması gereken düzenli sağlık kontrolleri ve testlere ilişkin bilgiler verdi.

SMEAR TESTİ

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için son derece önemlidir. Smear testinde rahim ağzında bulunan hücrelerden örnekler alınır ve bu hücrelerin büyümesinde bir anormallik olup olmadığı incelenir.

MAMOGRAFİ

Meme kanseri, 40 yaş üzerindeki kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden birisidir. Bu nedenle kadınların düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yaptırması ve 40 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çektirmesi önemlidir.

KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞU TESTİ

DEXA taraması olarak da bilinen kemik mineral yoğunluğu testi, kemiklerdeki kalsiyum ve diğer önemli kemik minerallerini ölçer. Böylece kemiklerinizin ne kadar kalın ve güçlü olduğu tespit edilir. Yaşa bağlı görülen kemik incelmesinin normalin altına düşerek osteoporoz başlangıcı riskinin gözlemlenmesini sağlayan bu test genellikle 65 yaş üzerindeki kadınlara önerilir.

KOLON KANSERİ TARAMASI

Kolon kanseri taraması sayesinde kalın bağırsakta bulunan poliplerin ya da erken kanserlerin tanınması ve erken teşhisi sayesinde tedavi şansının yükseltilmesi mümkündür. Kolon kanseri taramasında kullanılan pratik yöntemlerin başında dışkı testi yer alır. Kolondaki polipler kanamaya neden olabileceğinden dışkıda gizli kan testi ile kanama olup olmadığı kontrol edilir.

SİGMOİDOSKOPİ

50 yaş üzeri kadınların her 5 yılda bir yaptırması önerilen alt kolonu kontrol etmek için kullanılan görüntüleme yöntemidir. Rektum ve alt kolona yerleştirilen ışıklı tüp sayesinde anormal hücreler kontrol edilir. Anormal bir durumla karşılaşıldığı takdirde daha detaylı inceleme için kolonoskopi önerilebilir.

CİLT KANSERİ TARAMASI

Kadınların her ay vücutlarını inceleyerek, ciltlerindeki değişimleri kontrol etmeleri önemlidir. Özellikle açık cilt tonuna, sarışın ya da kızıl saçlara sahip, çilli kadınlarda riskin daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu nedenle özellikle ailenizin sağlık geçmişinde kanser hikayesi bulunuyorsa her birkaç yılda cilt kanseri taraması yaptırmanızda fayda vardır. Cilt kanseri taraması için bir dermatolog ile görüşmeniz gereklidir.

DİYABET TARAMASI

40 yaşın üzerindeki kadınlarda düzenli olarak diyabet taraması yaptırılması önerilir. Tansiyonunuz genellikle yüksekse, BMI oranınız 25’İn üzerindeyse şeker hastalığı görünme riski daha fazla olacağından tarama sıklığı daha da arttırılmalıdır. Öncelikle açlık kan şekeri ölçümü yapılır. Kişi, 8 saat aç kaldıktan sonra sabah saatlerinde vermesi gereken bu testin sonucu 100 mg/dl altında çıkmalıdır. Sonucun 126 mg/dl üzerinde olması şeker hastalığının göstermelerindendir.

TİROİD TESTİ Tiroid bezi, metabolizma üzerinde doğrudan etkili olan tiroit hormonunu salgılar. Özellikle kadınlarda görülen hipotiroidi ise; tiroid bezinin görevlerini tam olarak yerine getirememesi sonucunda ortaya çıkar. Kronik yorgunluk ve uykusuzluk yaşıyorsanız, depresyon yatkınlığınız bulunuyorsa, ani bir şekilde kilo aldıysanız tiroid testlerinizi yaptırmanızda fayda vardır. Yapılan kan testinde TSH, T3 ve T4 sonuçları incelenir. İhtiyaç duyulması halinde doktorunuz tiroid bezinde nodül olup olmadığı kontrol etmek için tiroid ultrasonu da isteyebilir. Erken teşhisin hayat kurtarabileceğini unutmayın ve kontrollerinizi ihmal etmeyin.