Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“KADININ OLDUĞU YERDE DİRLİK, DÜZEN VE BEREKET VARDIR”

Kütahya İş Geliştirme Merkezi

Kütahya İş Geliştirme Merkezi (KİŞGEM) Mikro Kredi Kadın Girişimciler Toplantısı, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın katılımıyla Kütahya Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Başkan Işık: “Kadının olduğu yerde dirlik, düzen ve bereket vardır. Kadınlarımızın sonuna kadar yanınızdayız ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Mikro Kredi Kadın Girişimciler Toplantısı, Kütahya Belediyesi Etüd Proje Müdürü Mehmet Zenci’nin, Kütahya’da kendi işini kurmak isteyenlere işletme kolaylıkları sağlayarak destekler sunan, yerel ekonominin gelişmesine katkı sağlayarak istihdam yaratmayı amaçlayan Kütahya İş Geliştirme Merkezi (KİŞGEM) faaliyetleri hakkındaki sunumuyla başladı. Sunumda Etüd Proje Müdürü Mehmet Zenci, yapılan iş birlikleriyle Kütahya’ya kazandırılan projeleri anlattı. KİŞGEM’in ana fonksiyonunun yeni kurulan işletmeleri desteklemek olduğunu söyleyen Zenci, Kütahya Belediyesi olarak yeni kurulan işletmelerin risklerinin çok olduğunu ve bu riskleri ortadan kaldırmak için çalıştıklarını ifade etti. Toplantıda, 150 kadın girişimcinin mikro kredi kullanarak iş hayatına atıldığı ve kendi işinin patronu olduğu başarı hikâyeleri, başarının kahramanları tarafından anlatıldı.

“KADINLARIMIZI EVE HAPSETTİK”

Kütahya Katılımcı Kadın Kooperatifi Projesi’nden bahseden Başkan Işık, “3 buçuk yıl önce bir hedefimiz vardı. Bu şehirde sosyal barışı sağlayacağımızı söyledik. İşte Kütahya Belediyesi bunu yaptı. Ürettiğini satamayan, satmaya çıktığında da birçok insanın direnciyle karşılaştığı için evine hapsedilmiş kadınları açabilecek bir imkân gerekiyordu. Bu proje de bunlardan biridir. En önemli merkezlerimizden birisi, çok yakın zamanda yine sizlerin de katkısıyla güçlenecek olan Kütahya Katılımcı Kadın Kooperatifi olacak. Şu anda Eskişehir Yolu üzerinde KİŞGEM’in ve diğer sanatçılarımızın bulunduğu alanın ortak kısmında onlara bir mekân hazırladık. Yakında orayı da açacağız. Burada da Kütahya’da ‘Ben üretmek istiyorum’ diyen her kadınımızın yer alabileceği bir imkan sağladık. Kadının olduğu yerde dirlik, düzen ve bereket vardır. Biz buna inanıyoruz, inandığımız için bunun gereğini yapıyoruz. Kadınıyla erkeğiyle, bu şehirde olan her güzellik şehrimizi büyüttüğü gibi sosyal barışı daha da kenetleyecek ve herkes girişimcilik ruhuyla tanışmaya başlayacak. Bizim en büyük kayıplarımızdan birisi buydu. Kadınlarımızı eve hapsettik ve kadın olduğunda daha başarılı olacak birçok işten mahrum kalındı. Kadın-erkek ayrımı yapmaksızın herkes üreterek, çalışarak şehrine, ülkesine ve dünya insanına katkı yapmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

150 KADIN GİRİŞİMCİYE MİKRO KREDİ

Kütahya Belediyesi ile Türkiye İsrafı Önleme Vakfı arasında 2022 Şubat ayında Mikro Kredi Protokolü imzalandığını söyleyen Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikro Finans İç Anadolu Koordinatörü Ahmet Yılmaz: “Şubat ayından bu yana 150 girişimciye ulaştık. Sağladığımız sermaye desteği ise 400 bin lira civarında. İlk kredisini kullanan kadın girişimciler ikinci kredilerini kullanmaya devam ettiler. Kütahya’da büyümeye devam ediyoruz. Bugün 150 mikro girişimcinin sunumu yapıyoruz ancak yılın sonunda ya da ilerleyen aylarda 300 mikro girişimci için 1 buçuk, 2 milyonlardan bahsedeceğiz. Ben şahsım ve kurumum adına Belediye Başkanı’mıza ve bizlerden desteğini esirgemeyen Etüd Prpje Müdürü Mehmet Zenci’ye şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

KİŞGEM’LE BAŞARIYI YAKALAYANLAR

KİŞGEM’in faaliyetleri kapsamında girişimde bulunan ve başarıya ulaşan Kehribar Gıda ve Kimya Yetkilisi Nihal Kehribar: “İş fikrimiz evimize aldığımız tarhanaları beğenmemizden doğdu. Daha sonra KİŞGEM’in ve KOSGEB’in desteğiyle tarhana ve erişte işine başladık. Aldığımız desteklerle İtalya’dan makineler aldık ve bu makinelerde ürettiğimiz ürünlerin beğenisi arttı. Kendi imkânlarımızla başladığımız küçük çaplı işimizi, KİŞGEM ve KOSGEB’in destekleriyle adım adım büyüttük” açıklamasında bulundu.

Girişimcilik alanındaki deneyimlerini paylaşmak üzere söz alan RealTekno firma yetkilisi Münire Gerçek, “Firmamızı KİŞGEM’in desteğiyle 2016 yılında kurduk. Kuruluş amacımız, güneşten elektrik üreten panellerin üretimini gerçekleştirmekti. KİŞGEM’in nezih çalışma ortamının bizim için çok uygun olduğunu düşündük. Ayrıca KİŞGEM’in sağladığı, yakıt, temizlik, güvenlik ve kira desteği işe yeni başlayanlar için önemliydi” şeklinde konuştu.

KİŞGEM’in genç girişimcilerinden Müşerref Erşahin, “24 yaşında genç kadın girişimci olarak, bir yıldan bu yanan seramik mutfak gurubu, fincan takımı ve dekoratif ürenler imalatı yapmaktayım. KİŞGEM’in danışmanlığıyla birlikte, KOSGEB destekleriyle işletmemi kurdum. KİŞGEM’in uygun fiyatlı kiraları sayesinde kira derdi problemim ortadan kalktı. Bunun yanı sıra, Kütahya Belediyesi’nin destekleriyle ürünlerimi sergiledim, işletmemi tanıttım ve en önemlisi müşteri kitlemin büyümesini sağlamış oldum” sözlerine yer verdi.

Mikro kredi kullanarak kendi işinin patronu olan Bediha Aydın, “Lise mezunu ve iki çocuk annesiyim. Çocukluğumdan beri dikişle uğraşıyorum. İş hayatında hep farklı sektörlerde olsam da kendi işimin patronu olmak istiyordum. Kütahya Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü’nden gelen mesajla, bu salonda toplantıya katılarak mikro krediyle tanıştım. Bu mikro krediyi kullanarak malzemeler aldım ve nevresim takımları dikerek Instagram sayfasında bunların satışını gerçekleştirdim. Mikro Kredi Şubesi sadece kredi olarak değil, eğitimlerle de gelişmemizi sağladı” dedi.