Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir Ulucak Höyüğü kazılarında 7 bin 700 yıllık kil Obje bulundu

İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak

İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü kazılarında, 7 bin 700 yıl öncesine tarihlenen büyükbaş hayvan biçimli “sap düzeltici” gibi önemli arkeolojik buluntular keşfedildi.

Kazı Başkanı ve Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Çevik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kemalpaşa Belediyesi’nin destekleriyle yaklaşık 8 bin 850 yıllık geçmişi inceledikleri Ulucak Höyüğü’nde kazı çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.

Ulucak Höyüğü‘nün İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirten Çevik, bu yılki kazıların önemli buluntulara ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bu sezon, milattan önce 5 bin 700 yılına ait olduğu düşünülen kadın ve erkek heykelcikleri keşfettiklerini hatırlatan Çevik, son buluntularının ise kilden yapılmış “sap düzeltici” olduğunu açıkladı.

Çevik, höyükte 8 bin yıl öncesine kadar uzanan kil objelerin izlerine rastladıklarını ve sap düzelticinin özel bir keşif olduğunu vurguladı.

Sap düzelticinin ahşap malzemelerin işlenmesinde kullanıldığını ve 7 bin 700 yıl öncesine dayandığını belirten Çevik, bu buluntunun özel kılanın hem işlevselliği hem de büyükbaş hayvan biçiminde olması olduğunu ifade etti.

Büyükbaş hayvana benzetilen bu objenin kuyruk bölümünün bile görülebildiğini sözlerine ekledi.

Daha önce Ulucak Höyüğü’nde yapılan çalışmalarda, 7 bin 700 yıl öncesine ait pişmiş toprak ve kil heykelciklerin yanı sıra kucağında bebeği olan bir kadın ve bir erkeği betimleyen heykelcikler de bulunmuştu.