Türkiye

İstanbul Havalimanı Avrupa'daki Liderliğini Sürdürüyor

İstanbul Havalimanı, günlük ortalama 1485 uçuş ile Avrupa'nın en yoğun havalimanı statüsünü koruyor. Detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın günlük ortalama 1485 uçuş ile Avrupa'nın en yoğun havalimanı statüsünü koruduğunu açıkladı.

EUROCONTROL Raporu'na Göre İstanbul Havalimanı

Günlük Ortalama 1485 Uçuş Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatının (EUROCONTROL) Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu'nu değerlendirdi. Rapordaki hava trafik istatistiklerine değinen Uraloğlu, 15-21 Temmuz tarihlerinde ülkemizin havalimanlarından günlük ortalama 3 bin 959 uçuş ile Avrupa'da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında 6. sırada yer aldığını belirtti. İstanbul Havalimanı, günlük ortalama 1485 uçuş ile Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam havalimanlarını geride bırakarak Avrupa'nın en yoğun havalimanı statüsünü korudu.

Dünya Sıralamasında da Üst Sıralarda

İstanbul Havalimanı Dünya Genelinde 7. Sırada Raporda yer alan küresel ölçekli 25 havalimanı içerisinde, 15-21 Temmuz tarihlerinde ortalama 745 günlük uçak kalkışının gerçekleştiği İstanbul Havalimanı, dünya genelinde 7. sırada yer aldı. İstanbul Havalimanı, Avrupa'yı dünya sıralamasında ilk sırada temsil eden havalimanı olarak öne çıkıyor.

Antalya Havalimanı'nın Performansı

Günlük Ortalama 1036 Uçuş ile Avrupa'nın En Yoğun 8. Havalimanı Antalya Havalimanı, günlük ortalama 1036 uçuş ile Avrupa'daki en yoğun havalimanları sıralamasında 8. sırada yer aldı ve Palma de Mallorca ile Rome Fiumicino havalimanları önündeki yerini korudu.

Türk Hava Sahası'nın Verimliliği

Türk Hava Sahası Avrupa'nın En Verimli Hava Sahalarından Bu dönemde EUROCONTROL hava sahasında uçuş başına ortalama 7,5 dakikalık bir gecikme yaşanırken, EUROCONTROL üyeleri arasında ortalama 1 dakikadan fazla gecikme yaşandı. Budapeşte, Ukrayna hava sahasından kaynaklı oluşan kısıtlamalardan dolayı ortalama 9,4 dakikalık gecikme ile en yüksek gecikme yaşayan hava sahası oldu. Türk hava sahası ise bu dönemde uçuş başına 0,5 dakikanın altındaki gecikme süresi ile Avrupa'nın en verimli hava sahalarından biri olarak dikkat çekti.