Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İslamda yardımlaşma

HAZIRLAYAN : FATMA AKA

HAZIRLAYAN : FATMA AKA

VEREN EL ALAN ELDEN ÜSTÜNDÜR

İnsan sosyal bir varlıktır. Diğer insanlarla beraber yaşarken huzurlu bir toplum için yapması ve sakınması gereken şeyler vardır. Bu barış ve huzur toplumunun oluşması için de Yüce Rabbimiz kullarına yol göstermiş , Peygamber Efendimiz (A.S) de örnek hayatıyla bizlerin hidayet yolunu aydınlatmıştır. İşte bu yol işaretlerinden biri de yardımlaşmadır.

Allah ü Teala Kur’an’da sıkça yardımlaşmanın önemine değinmiş , zekat ve sadaka vermeyi açık ifadelerle emretmiştir (Tevbe 60 , Bakara 43 ). Hatta kendine inanan müminleri birbirine yardım etmeye teşvik ederken , inanmayan müşrikleri bile muhtaçlara yardım etmeye davet etmiştir. Yasin Suresi 47. Ayette müşriklerin ‘’Allah’ın dilediği takdirde doyuracağı kimseleri biz mi doyuracağız ‘’demelerinin büyük yanılgı olduğunu anlatmıştır. Bu söz Allah ‘a itaat etmeyen , Peygamberi kabul etmeyenlerin sözüdür. Ne çirkindir ve bir müslümanın ağzına da asla ve asla kıyamete kadar  yakışmayacaktır. Bu tavırları yüzünden müşrikler eleştirilirken , Mekke’den Medine’ye hicret  eden muhacire kucak açanlara ‘’Ensar’’(Yardım eden , yardımcılar) denmiş ve her fırsatta övülmüşlerdir.

Yardım, iyilik çerçevesinde değerlendirilmiş ve Efendimiz (A.S.)’’Her iyilik sadakadır’’ 1 diyerek , küçük , büyük , az , çok tüm iyilikleri sadaka çerçevesine dahil etmiştir. Peki kime iyilik ederek sadakalarımızı çoğaltalım? Ana babaya , akrabaya , yetimlere , yoksullara , yakın komşuya , uzak komşuya , yakın arkadaşa , yolcuya , ellerimiz altında bulunanlara 2 kısacası elimizin erdiği herkese iyilik. Hatta zalime bile iyilik etmemizi Peygamberimiz (A.S) tavsiye etmiş , bunun nasıl olacağı sorulduğunda da ‘’ Onu zulümden uzaklaştır , zulmüne engel ol ‘’ demiştir.   Her Müslümanın sadaka vermesi gerekir 3’’ diyerek Efendimiz (A.S) kimseyi istisna etmemiş , yarım hurmayla bile olsa sadaka vererek kendimizi cehennemden korumamızı 4 öğütlemiştir. Verirken de ‘’Sayma , sayarak verme , yoksa Allah da sana sayarak verir 5 diyerek cömert davranmamızı istemiştir. Bu dünyada bir kardeşinin ihtiyacını , sıkıntısını giderenin Allah da kıyamet günü sıkıntısını giderecek 6 ve yaptığı bu iyilikler neticesinde suyun ateşi söndürdüğü gibi hataları yok edecek bağışlayacaktır 7 . Bunca müjdeye rağmen ebedi düşmanımız da boş durmayacak bizi bu hayır yolundan alıkoymak için elinden geleni yapacaktır elbet. Onun hilesini Rabbim bize haber vererek Bakara Suresi 167 de şöyle buyurmuştur : ‘’Şeytan sizi fakir olacaksınız diye korkutur. Size cimriliği ve sadaka vermemeyi emreder. Allah ise lütfundan bir mağfiret ve üstünlük vaad ediyor. ‘’.  Müslümana yakışan Rabbinin sözüne güvenip , Peygamberini (A.S) örnek alarak , az da olsa elindekinden vererek bu infak caddesinde yürümektir. Verebileceğimiz bir şeyimiz yoksa bir kardeşine tebessüm etmek , güzel söz söylemek de sadakadır 8 . Hastalandığında ziyaret etmek , selam vermek , cenazesine katılmak , onu rahatsız edici davranışlardan sakınmak da sadakadır.

İşte içinde olduğumuz ramazan ayı sadakaların , hayır hasenatın her türlü iyiliğin kat kat arttırılarak karşılık bulacağı mübarek bir ay. Efendimiz a.s ın tavsiyesi üzerine bizler de bu mübarek günlerde gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşalım , onları bulup dualarını alalım. Hz. Aişe annemizin dediği gibi ‘’ Ramazan ayı geldiğinde O ( sav) daha cömert olurdu ‘’ sözü kulaklarımızda çınlasın da bizler de hayırda yarışan kullar arasına katılalım. Sevabını yalnız Allah tan bekleyerek , sünnet üzere , rıza ı bari üzere verelim. Bu ramazan ve her ramazan .

Kırmadan , incitmeden , aşağı görmeden , karşılık beklemeden , başa kakmadan 9 , yalnız Allah rızası için 10, sevdiğimiz şeylerden vermeli 11 , sevdiğimiz şeylerden vermedikçe cennete giremeyeceğimizi12 unutmamalıyız. Dua ile de kardeşlerimize manevi yardımımızı esirgememeli , onların adına Allah tan iyilik, güzellik dilemeliyiz.

1-BUHARİ , EDEP , 33

2-NİSA 36

3-MÜSLİM,ZEKAT,55 

4-MÜSLİM,ZEKAT,68 

5-NESAİ,ZEKAT,62           

6-MÜSLİM,BİRR,58

8-BUHARİ,SULH,11

9-BAKARA 264

10-BAKARA 272

11-BAKARA 267                 

12-ALİ İMRAN 92