Ekonomi

İşçileri rahatlatacak açıklama; “Bor” özelleştirilmeyecek

Abone Ol

Cansu Aydemir'in haberi

Türkiye’deki bor rezervlerinin yüzde 55’ini barındıran Emet ve Hisarcık ilçelerinde, Emet Bor İşletme Müdürlüğünde çalışan işçileri rahatlatacak açıklama geldi. Eti Maden Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Eti Maden'in ve bor madenlerinin özelleştirileceğine ilişkin iddiaların asılsız olduğu belirtildi.

Emet ilçesinde 1958 yılında kurulan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Emet Bor İşletme Müdürlüğü; Hisarcık ve Espey olmak üzere 2 açık ocaktan kolemanit cevheri üretimi gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük ve en önemli kolemanit rezervleri olan Hisarcık-Espey formasyonu, dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ını oluştururken, Türkiye’deki rezervlerinin ise yüzde 55’ini oluşturuyor. Emet ve Hisarcık’taki bor işletmeleri, Kütahyalı vatandaşların ana geçim kaynaklarından olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

“İDDİALAR TAMAMEN GERÇEK DIŞI”

Son zamanlarda İnternet ortamında Eti Maden'in ve bor madenlerinin özelleştirileceği, geleceğin petrolü olan bor madenlerinin 40 milyon dolar gibi değerinin çok altında bir fiyata satılacağı gibi iddialarda bulunuldu. Bu bilgilerin kamuoyunda yayılması ise bor işletmelerinde çalışan Kütahyalı işçileri kaygılandırırken, rahatlatıcı açıklama genel müdürlükten geldi. Eti Maden’den yapılan kamuoyu duyurusunda; “Bor madenlerimizi en iyi şekilde değerlendirerek ülkemiz için değer üretmeye odaklanmış olan Eti Maden ve bor madenlerinin özelleştirileceği iddialarına ilişkin olarak kamuoyuna açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur. Son 20 yılda yaklaşık 1,3 milyar dolar yatırım yaparak aktiflerini büyütmüş bir kuruluşun 40 milyon dolara satılacağına yönelik paylaşımlar eksik ve yanlış bilgilere dayanan tamamen gerçek dışı iddialardır” denildi.

“İTİBAR ETMEYİN”

Açıklamada; dünya Bor Lideri Eti Maden’in 2022 yılında tarihinin en yüksek üretim, ihracat ve satış değerlerine ulaşarak yaklaşık 2,6 milyon tonu ihracat olmak üzere toplam 1,32 milyar doların üzerinde satış geliri elde ettiği ifade edildi. Dünya bor pazarında Türkiye’nin payının yüzde 62 seviyesine çıkarıldığının belirtildiği açıklama, şöyle devam etti: “Eti Maden'in ve bor madenlerinin herhangi bir ülke, firma ve şahsa satılması veya devredilmesi gibi bir durum söz konusu olmayıp, bu konuda yürütülen herhangi bir çalışma da mevcut değildir. Bu nedenle; ülkemiz için değer üreten güzide kuruluşumuzu yıpratmaya, kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve yönlendirmeye yönelik maksatlı ve gerçekle ilişkisi olmayan haber ve yorumlara itibar edilmemesi, kamuoyuna saygıyla duyurulur.”