Ekonomi

İnternet alışverişlerinde tedbirler artırıldı

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye'de ve dünyada hızla büyüyen e-ticaret sektöründe güvenliği sağlamak adına yeni tedbirler alındığını açıkladı.

Abone Ol

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'de ve dünyada hızla büyüyen e-ticaret sektöründe güvenliği sağlamak adına yeni tedbirler alındığını açıkladı. Bolat, Türkiye’de e-ticaret hacminin bu yıl 3,4 trilyon liraya ulaşmasının beklendiğini belirterek, sektördeki hızlı büyümenin tüketici haklarının korunması için ek düzenlemeleri gerekli kıldığını ifade etti.

E-Ticaret Sitelerine Yeni Yükümlülükler Getirildi

2022 yılında Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerle, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının (ETAHS) işletme bilgilerini doğrulama zorunluluğu getirildi. Bu düzenleme, kullanıcıların güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmesini sağlamak için e-ticaret platformlarına işletme unvanı, MERSİS numarası veya vergi kimlik numarası gibi bilgileri sunma zorunluluğu getirdi. Ayrıca, hukuka aykırı içeriklerin kaldırılması ve ilgili kurumlara bildirilmesi yükümlülüğü de ETAHS’lere verildi.

Tüketicilere Güvenli Alışveriş İçin Güven Damgası Sistemi

Güvenli alışverişin artırılması için Güven Damgası Sistemi devreye alındı. Bakan Bolat, güven damgası bulunan e-ticaret sitelerinin güvenilirliği artırdığını ve tüketicilerin bu tür platformlarda alışveriş yaparak dolandırıcılığa karşı daha güvende olabileceğini belirtti. Güven Damgası alan işletmelere ait listeye “www.guvendamgasi.org.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Kampanya Dönemlerinde Denetimler Artacak

Kasım ayında yoğunlaşan indirim kampanyalarına yönelik ek denetimlerin yapılacağını belirten Bolat, tüketicilerin yanıltıcı kampanyalara karşı dikkatli olmalarını tavsiye etti. Herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda Bakanlığın “https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi adresine şikayette bulunulabileceği hatırlatıldı.

Dolandırıcılıktan Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler

Tüketicilere, alışveriş yaptıkları internet sitelerinin alan adlarını dikkatle kontrol etmeleri ve güvenli ödeme yöntemlerini tercih etmeleri önerildi. Ayrıca, kullanıcı yorumlarının incelenmesinin ve gerçekçi olmayan indirimlerden uzak durulmasının önemine vurgu yapıldı. Tüketiciler olumsuz bir durumla karşılaşmaları halinde e-ticaret platformuyla iletişime geçebilir veya çözüm sağlanamazsa tüketici hakem heyetine başvurabilirler.

Yasal Denetimler ve Para Cezaları

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette mevzuata aykırı hareket eden firmalar için ciddi yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. Bu yılın ilk 9 ayında yapılan denetimlerde, mesafeli satış faaliyetlerinde mevzuat hükümlerine uymayan 54 firmaya toplam 238 milyon 155 bin 602 lira idari para cezası uygulandı.