Yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle kutuplardaki buzulların erimesi, Dünya'nın geçmişe kıyasla daha yavaş dönmesine yol açıyor.

California San Diego Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, matematiksel modeller kullanılarak jeofiziksel olayların Dünya'nın dönüşüne etkileri incelendi.

Araştırmada, özellikle insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle kutuplardaki buzulların erimesinin, Dünya'nın geçmişe kıyasla daha yavaş dönmesine neden olduğu tespit edildi.

Dünyanın ağırlık merkezinin, kutuplardaki buzların erimesinden etkilendiği ve bu durumun da gezegenin daha yavaş dönmesine neden olduğu belirtildi.

Araştırmada, bu yavaşlamanın, takvim yılının son dakikasına fazladan 1 saniye eklenilmesi olarak bilinen "artık saniye" uygulamasının ertelenmesine yol açabileceği de öne sürüldü. Bu kapsamda, 2026 yılında yapılması öngörülen eklemenin 2029'a kadar ertelenebileceği belirtildi.

California San Diego Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsünde jeofizikçi olan araştırmanın yazarı Duncan Agnew, yaptığı açıklamada, buzulların erimesiyle gerçekleşen deniz seviyesindeki değişikliğin, Dünya'nın dönüş hızının etkilendiğini görülebilecek seviyeye ulaştığını kaydetti.

Suriye Milli Ordusu, Münbiç'i PKK/YPG'den kurtardı Suriye Milli Ordusu, Münbiç'i PKK/YPG'den kurtardı

Agnew, "Dünya'nın ne kadar hızlı döndüğünü ölçülebilir şekilde değiştiren bir şey yapmış olmamız benim için bile oldukça etkileyici." ifadesini kullandı.

Muhabir: Mehmet Kaçar